You are here: Home > Bez kategorii > Zupy

Zupy

Gramatka
Jedna z najbardziej popularnych staropolskich zup postnych.
Do emaliowanego rondla wlać 1 1 jasnego piwa i zagotować z 12 dkg miękiszu chleba żytniego. Dodać łyżkę świeżego masła, 1/3 łyżeczki kminku, szczyptę soli oraz 5—8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupę przetrzeć przez sitko i rozcieńczyć 1/2 1 wrzącej wody. 

Zupa piwna
To zupa o łagodnym smaku i przyjemnym korzennym aromacie.
3/4 1 jasnego piwa zagotować z 1/2 1 wody, 2—3 goździkami i kawałkiem laski cynamonu. Gorącą zupę zatrzeć 4 surowymi żółtkami. Do tej zupy podać grzanki z chleba przyrumienione na patelni z dodatkiem łyżki masła.

Zupa ze śmietaną i twarogiem
Ta zupa pojawiała się na staropolskich stołach śniadaniowych, zanim nie ustąpiła miejsca kawie.
W rondlu zagotować 3/4 1 jasnego piwa, a gdy się zagotuje, dodać 1/4 1 gęstej, niezbyt kwaśnej śmietany. Gorącą zupę zatrzeć 3 surowymi żółtkami utartymi „na puch” z 8—10 dkg cukru. Na każdy talerz położyć pokrojony w kostkę twaróg i zalać gorącą zupą. Oddzielnie można podać lekko przyrumienione na maśle grzanki z chleba.

Polewka
Zupa ta przez wieki należała do wykwintniejszych zup śniadaniowych, szczególnie lubianych przez panie.
W rondlu zagotować 1/2 1 czerwonego wytrawnego wina z 1/2 1 wody, 3 goździkami, kawałkiem cynamonu, kawałkiem cieniutko obranej skórki cytrynowej lub pomarańczowej oraz 10 dkg cukru. Bezpośrednio przed podaniem zupę doprawić 1/8 1 słodkiej śmietanki. [hasła pokrewne: zeaksantyna występowanie, aminy biogenne w żywności, zapiekarnik ]

Zupa winna
1/2 1 białego wytrawnego wina zagotować z 1/2 1 wody. Oddzielnie utrzeć 4 żółtka z 10 dkg cukru i połączyć z zupą. Zupę ubijać przez chwilę, aby się spieniła. Zupę winną można podawać w filiżankach, z dodatkiem biszkoptów.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności zapiekarnik zeaksantyna występowanie