You are here: Home > Bez kategorii > Znane ciasta.

Znane ciasta.

Cukiernictwo można uznać za jedną z najtrudniejszych dziedzin sztuki kulinarnej. Cukiernik, który piecze ciasto, nie ma możliwości korygowania swoich błędów po wsadzeniu go do piekarnika. Nie ma możliwości uratowania zakalca. Cukiernictwo nie ma także tak długiej historii, jak pozostałe dziedziny kuchni – istnieje jednak kilka ciast i ciastek, które są znane na całym świecie. [hasła pokrewne: garnek do gotowania na parze ikea, soska konsulting, ence pence lublin ]

Jednym z najsłynniejszych tortów jest tort Sachera. Przepis na ten wypiek jest stosunkowo prosty, a całość jest doskonała, ze względu na dobre dopełnianie się składników. Składa się na niego ciasto z dżemem morelowym oraz polewa czekoladowa. Trudno znaleźć przykład prostszego ciasta – jest to po prostu biszkopt z dżemem.

Wielu mistrzów cukiernictwa podczas polewania tortu czekoladą rysuje fantazyjne linie. Tort Sachera łączy się nieodłącznie z wiedeńskim hotelem o tej samej nazwie. Mimo procesu wytoczonego temu hotelowi przez cukiernię nazwa pozostała ta sama. Tort Sachera nie jest bardzo skomplikowanym wypiekiem – dobra pani domu poradzi sobie z nim bez problemu. Oryginalna receptura nigdy nie została ujawniona – a powszechnie dostępne przepisy oparte są na pokątnie zdobytych danych.

Niezwykle ciekawym wyrobem cukierniczym jest sękacz – wywodzący się z kultury wschodniej Polski. Przepis na sękacz pochodzi z czasów średniowiecza i był związany z ogromną ilością żółtek, które pojawiły się na rynku, gdy zaczęto używać białek zamiast cementu. Żółtka były wtedy wyprzedawane w bardzo niskich cenach – a sękacz stanowił sposób utrwalenia tego surowca. Sękacze były wypiekane nawet nad ogniskami. Inna legenda głosi o wprowadzeniu sękacza do naszej tradycji przez kucharzy królowej Bony. Sękacz, w przeciwieństwie do opisywanego wcześniej tortu Sachera, to wyrób cukierniczy wymagający najwyższych umiejętności. Sękacz nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Sękacz to ciasto o ogromnej zawartości tłuszczu oraz cukru. Mimo tego, że możemy się spotkać z przepisami na sękacz pieczony w piekarniku, najlepszy jest ten z cukierni.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ence pence lublin garnek do gotowania na parze ikea soska konsulting