You are here: Home > Bez kategorii > ZNACZENIE BIOLOGICZNE ROZMAITYCH AMINOKWASOW I BIAŁEK

ZNACZENIE BIOLOGICZNE ROZMAITYCH AMINOKWASOW I BIAŁEK

ZNACZENIE BIOLOGICZNE ROZMAITYCH AMINOKWASOW I BIAŁEK Już od dawna wiedziano, że rozmaite gatunki białek nie mają tej samej wartości odżywczej.
Jeszcze w roku 1872 Voit w doświadczeniach na psach wykazał, że żelatyna nie jest białkiem pełnowartościowym.
W roku 1907 Hopkins i Willcock stwierdzili, że myszy, których pożywienie zawierało z ciał białkowych tylko zeinę, przestawały, rosnąć (brak w zeinie tryptofanu i lizyny) i ginęły przeciętnie po 17 dniach.
Dodatek samego tryptofanu przedłużał życie zwierząt do 33 dni, po dodaniu zaś jeszcze lizyny zwierzęta rosły i były zdrowe (Osborne i Mendel).
Dziś wiemy, głównie dzięki pracom Osbornea i Mendla, że biologiczna wartość białek zależy od składu aminokwasów, które tworzą cząsteczkę danego białka.
Przekonano się, że istnieje wiele aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, a które są niezbędne do wzrostu i prawidłowych czynności ustroju.
Jeszcze w roku 1915 Abderhalden spostrzegł, że do tej kategorii aminokwasów należy tryptofan.
Prace Rosea, Holta, Hopkinsa wykazały, że tryptofan i lizyna muszą być dostarczane w pożywieniu człowiekowi, i bilans azotowy nie może być zrównoważony, jeśli w diecie brakuje tych dwóch aminokwasów, Hopkins dowiódł również, że metionina jest także niezbędna dla człowieka – brak metioniny w pożywieniu powoduje stratę na wadze i ujemny bilans azotowy.
Badania w pracowni Rosea wykazały, że także treonina, leucyna, izoleucyny, histydyna, walina i fenyloalanina są konieczne w diecie.
Jak wynika z licznych doświadczeń, dla człowieka potrzebne są następujące aminokwasy (razem 10): walina, metionina, treonina, leucyna izoleucyna, fenyloalanina, tryptofan, lizyna, arginina, histydyna.
Arginina może być wprawdzie syntetyzowana w organizmie ludzkim, ale w ilościach niewystarczających do normalnego wzrostu.
Jeśli brak lizyny, wzrost ulega zahamowaniu, pojawiają się mdłości i zawroty głowy.
Brak argininy u osobników płci męskiej powoduje zmniejszenie się ilości plemników, zanik ich ruchliwości.
Plemniki zawierają dużo ciał protarninowych, w skład, których w bardzo dużym odsetku (do 80 %) wchodzi arginina.
Beach, Munks i Robinson wykonali badanie nad składem aminokwasów rozmaitych gatunków mięsa (mięso różnych zwierząt, kur, ryb, niektóre narządy wewnętrzne wołu).
Arginina – składnik prawie wszystkich białek, niezbędna do wzrostu, dostarcza grup aminowych do syntezy kreatyny.
Histydyna – źródło histaminy, tioneiny, karnozyny i innych pochodnych imidazolowych.
Fenyloalanina – źródło adrenaliny, tyroksyny i barwników melaninowych.
Tryptofan – zawiera grupę indolową, dostarcza pierścieni pyrolowych do budowy hemoglobiny
[hasła pokrewne: w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, garnek do gotowania na parze ikea, naczynia do mikrofali ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: garnek do gotowania na parze ikea naczynia do mikrofali ikea w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz