You are here: Home > Bez kategorii > Żelazo jest składnikiem hemoglobiny

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, jod – składnikiem tyroksyny, cynk- insuliny i anhydrazy węglowej, mangan i magnez są niezbędne do działania zaczynów biorących udział w przemianie węglowodanów.
Wapń, magnez, sód, potas, fosfor, siarka i chlor stanowią ponad 90 % wszystkich składników mineralnych.
W organizmie istnieje stała wymiana materii, a normalny dorosły człowiek w 1500 ml moczu wydala przeciętnie około 25 g soli mineralnych o składzie: chlorek sodu 15,0 g, chlorek potasu 3,3 g, kwas siarkowy 2,5 g, kwas fosforowy 2,5 g, amoniak 0,70 g, magnez 0,50 g, wapń 0,30 g, żelazo 0,005 g.
Według danych przytoczonych przez Szczygła w organizmie człowieka ważącego 70 kg znajdujemy około 1050 g wapnia, 700 g fosforu, 245 g potasu, 175 g siarki, 105 g chloru, 105 g sodu, 35 g magnezu.
Tkanki człowieka zawierają rozmaitą ilość związków mineralnych: najwięcej jest ich w zębach i kościach – mało – w skórze, tkance tłuszczowej i narządach wewnętrznych, jak np.
wątrobie, nerkach, sercu, trzustce.
Niektóre związki mineralne znajdują się w ustroju w drobnych jedynie ilościach, ale grają jednak bardzo ważną rolę biologiczną, Nazwano je pierwiastkami śladowymi lub nieorganicznymi witaminami.
Do pierwiastków śladowych mających wielkie znaczenie dla ustroju zalicza się: miedź, mangan, arsen, bor, brom, jod, kobalt, nikiel, cynk, fluor.
Mikroelementy te trafiają do naszego ustroju razem z pokarmami, i to głównie pochodzenia roślinnego.
Poniżej podajemy dane ogłoszone przez Laboratorium Chemiczne oddz.
Higieny Żywienia w Tbilisi.
Zawartość miedzi (średnia) w mg na 1 kg suchego produktu: fasola – 11,14, szpinak – 12,1, cebula – 12,35, buraki – 9,49, kapusta – 13,68, ziemniaki – 7,18, bakłażany – 13,03, pomidory – 14,39, rzodkiewki – 12,47, jabłka – 5,75.
Zawartość arsenu: fasola – 0,33, szpinak – 2,25, rzodkiewki – 2,02, buraki – 1,108, ziemniaki – 0,50, kapusta – 2,01, cebula – 1,54, bakłażany – 0,65, pomidory – 1,58, ogórki – 2,03.
Zawartość manganu: fasola – 18,2, jabłka – 3,34, gruszki – 5,30.
Badania te wykazują, że miedź, arsen i mangan występują we wszystkich badanych jarzynach i owocach.
Zwraca uwagę stosunkowo wysoka zawartość arsenu w szpinaku (2,25 mg/kg), manganu w fasoli (18,2 mg/kg), miedzi w pomidorach (14,39 mg/Kg).
Zagadnienie pierwiastków śladowych nabiera coraz większej wagi, coraz lepiej też poznajemy ich rolę i znaczenie dla ustroju.
W zależności od wieku organizm nasz zawiera różne ilości związków mineralnych.
U noworodka związki mineralne stanowią tylko około 3 % wagi ciała, w późniejszym okresie życia ilość ta wzrasta
[więcej w: przechowywanie ryb, zeaksantyna występowanie, jedzenie po kolonoskopii ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jedzenie po kolonoskopii przechowywanie ryb zeaksantyna występowanie