You are here: Home > Bez kategorii > Zbadano skład aminokwasowy około 50 rodzajów rozmaitych białek

Zbadano skład aminokwasowy około 50 rodzajów rozmaitych białek

Zbadano skład aminokwasowy około 50 rodzajów rozmaitych białek.
Białka zawierają zwykle 12-15 aminokwasów w rozmaitej proporcji.
Jest rzeczą ciekawą, że niektóre aminokwasy były znane i wyosobnione zanim poznano rolę i istnienie białek.
I tak w roku 1810 Wollaston wyosobnił z kamyka moczowego cystynę, w r.
1819 Proust w czasie badań nad serem otrzymał leucynę, w r.
1820 Bracomot, hydrolizując żelatynę kwasami, otrzymał glicynę, a w r.
1827 Plisson uzyskał kwas asparaginowy.
Dopiero jednak badania Kosselą, Willstattera, Emila Fischera dowiodły, że aminokwasy wchodzą w skład białek.
Podstawowe cegiełki budulcowe białek – aminokwasy zawierają grupę kwasową (-COOH) oraz aminową (-NH2), tylko dwa-aminokwasy – prolina i oksyprolina zawierają zamiast grupy aminowej grupę iminową (=NH).
Ogólny wzór aminokwasów można przedstawić następująco: CO OH Aminokwasy, zależnie od liczby grup karboksylowych, mogą być obojętne, kwaśne lub zasadowe.
Jeśli jest przewaga H2N-C-H grup -COOH, odczyn jest kwaśny, w przewadze- grup I -NH2 – zasadowy.
Do aminokwasów obojętnych należą: glikokol, alanina, seryna, treonina, leucyna, norleucyna, cystyna i cysteina oraz metiornna.
Do aminokwasów kwaśnych zaliczamy kwas asparaginowy glutaminowy do zasadowych – argininę, ornitynę, lizynę, histydynę.
Aminokwasy tworzą cząsteczkę białka łącząc się pomiędzy sobą tzw.
wiązaniem peptydowym – CO -NH.
Wiązanie to powstaje wskutek połączenia grupy -COOH jednego aminokwasu z grupą -NH2 drugiego, przy czym wydziela się cząsteczka wody.
Kilka aminokwasów po połączeniu tworzy peptydy.
Najprostszym peptydem jest dwupeptyd składający się z dwóch cząsteczek glikokolu.
Peptydy łącząc się z sobą tworzą złożone cząsteczki białkowe.
Podział białek jest trudny i skomplikowany.
Według Kleinera białka można podzielić na: 1) białka proste; 2) białka złożone; 3) pochodne ciał białkowych.
Do białek prostych należą albuminy, globuliny, globiny, pro laminy, histony i albuminoidy.
Do białek złożonych – nukleoproteidy, glikoproteidy, fosforoproteidy, chromoproteidy i lipoproteidy.
Do pochodnych ciał białkowych – białka zdenaturowane, peptydy, proteozy i peptony.
Albuminy są to białka rozpuszczalne w wodzie, ścinają się pod wpływem wyższej temperatury (+75°), występują w tkankach roślinnych i zwierzęcych.
Albuminy znajdujemy w osoczu krwi, w białku jaj, w mleku, limfie, w mięśniach (miogen).
Do albumin roślinnych należy leukozyna pszenicy, ryżu i jęczmienia, legumelina soczewicy, fazeolina fasoli.
Globuliny są białkami nietrwałymi, występują w jajach (witelin), mleku
[patrz też: soska konsulting, jedzenie po kolonoskopii, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jedzenie po kolonoskopii soska konsulting w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron