Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek nie jest dobrze znane
Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek nie jest dobrze znane, przypuszczalnie wynosi około 0,20 g/dz.
Mangan jest wydalany głównie z żółcią (badania Greenberga z użyciem radioaktywnego manganu).
KOBALT Pierwiastek ten nie jest konieczny dla wszystkich zwierząt, ale dla wielu jest niezbędny, np.
dla owiec i cieląt.
W pewnych okolicach Australii, Nowej Zelandii, Kenii gleba pastwisk jest bardzo uboga w kobalt.
Owce i cielęta pasące się na tych terenach tracą łaknienie, chudną, wzrost ich zostaje zahamowany, rozwija się niedokrwistość.
W narządach wewnętrznych tych zwierząt gromadzi się żelazo, które znika, gdy odbudowa hemoglobiny zostanie pobudzona przez podanie kobaltu.
Dawka lecznicza kobaltu w tych przypadkach jest mała i wynosi 1-2 mg dziennie.
U koni i świń hodowanych na tych samych pastwiskach nie zdarzają się objawy występujące u owiec i cieląt.
Podawanie kobaltu powoduje czerwienicę u wielu zwierząt pracownianych.
U szczura zawartość 0,04-0,05 mg kobaltu w organizmie doprowadza już do wystąpienia czerwienicy (Harrow).
Kobalt jest prawdopodobnie potrzebny i dla człowieka.
Istnieją doniesienia, że nikiel i kobalt są potrzebne do prawidłowej czynności trzustki.
Wiadomo dziś również, że kobalt wchodzi w skład witaminy B12 – czynnika przeciwanemicznego.
Zapotrzebowanie dzienne u człowieka jest bardzo małe – kobalt należy do substancji śladowych.
Jest wydalany przez nerki.
CYNK Cynk jest również potrzebny dla ludzi i zwierząt.
Organizm człowieka zawiera w przybliżeniu tyle cynku, co żelaza.
Najwięcej cynku znajduje się w wątrobie i trzustce.
Trzustka wołu, cielęcia, owcy i świni zawiera od 19 do 40 mg cynku na kg, mleko krowie zaś około 2,5 mg tego pierwiastka na litr.
Oblicza się, że w zwykłej mieszanej diecie dziennej jest 12-20 mg cynku.
Cynk jest składnikiem pewnych enzymów, jak np.
anhydrazy węglowej, która przyspiesza reakcję H2C03 = C02 + H20.
Anhydraza zawiera około 0,3 % cynku.
Cynk w anhydrazie węglowej stwierdzili w r.
1940 Keilin i Mann.
Znaczne ilości anhydrazy węglowej zawiera też błona śluzowa żołądka, gdzie prawdopodobnie uczestniczy ona w wytwarzaniu kwasu solnego.
Prócz tego zaczyn ten występuje w krwinkach czerwonych (tu też został po raz pierwszy odkryty w roku 1933 przez Meldruma i Roughtona).
Cynk wchodzi również w skład insuliny i zaczynu urikazy.
Zapotrzebowanie dzienne u człowieka nie jest dobrze znane, ocenia się je na około 10 mg.
FLUOR Fluor jest dość rozpowszechniony w naturze.
Bardzo pouczającą pracę nad oznaczeniem zawartości fluoru w pokarmach ogłosił w r.
1951 badacz radziecki Gabowicz.
Zawartość fluoru w pokarmach jest niewielka
[patrz też: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, aminy biogenne w żywności, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]
Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)
Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron