You are here: Home > Bez kategorii > Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek nie jest dobrze znane

Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek nie jest dobrze znane

Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek nie jest dobrze znane, przypuszczalnie wynosi około 0,20 g/dz.
Mangan jest wydalany głównie z żółcią (badania Greenberga z użyciem radioaktywnego manganu).
KOBALT Pierwiastek ten nie jest konieczny dla wszystkich zwierząt, ale dla wielu jest niezbędny, np.
dla owiec i cieląt.
W pewnych okolicach Australii, Nowej Zelandii, Kenii gleba pastwisk jest bardzo uboga w kobalt.
Owce i cielęta pasące się na tych terenach tracą łaknienie, chudną, wzrost ich zostaje zahamowany, rozwija się niedokrwistość.
W narządach wewnętrznych tych zwierząt gromadzi się żelazo, które znika, gdy odbudowa hemoglobiny zostanie pobudzona przez podanie kobaltu.
Dawka lecznicza kobaltu w tych przypadkach jest mała i wynosi 1-2 mg dziennie.
U koni i świń hodowanych na tych samych pastwiskach nie zdarzają się objawy występujące u owiec i cieląt.
Podawanie kobaltu powoduje czerwienicę u wielu zwierząt pracownianych.
U szczura zawartość 0,04-0,05 mg kobaltu w organizmie doprowadza już do wystąpienia czerwienicy (Harrow).
Kobalt jest prawdopodobnie potrzebny i dla człowieka.
Istnieją doniesienia, że nikiel i kobalt są potrzebne do prawidłowej czynności trzustki.
Wiadomo dziś również, że kobalt wchodzi w skład witaminy B12 – czynnika przeciwanemicznego.
Zapotrzebowanie dzienne u człowieka jest bardzo małe – kobalt należy do substancji śladowych.
Jest wydalany przez nerki.
CYNK Cynk jest również potrzebny dla ludzi i zwierząt.
Organizm człowieka zawiera w przybliżeniu tyle cynku, co żelaza.
Najwięcej cynku znajduje się w wątrobie i trzustce.
Trzustka wołu, cielęcia, owcy i świni zawiera od 19 do 40 mg cynku na kg, mleko krowie zaś około 2,5 mg tego pierwiastka na litr.
Oblicza się, że w zwykłej mieszanej diecie dziennej jest 12-20 mg cynku.
Cynk jest składnikiem pewnych enzymów, jak np.
anhydrazy węglowej, która przyspiesza reakcję H2C03 = C02 + H20.
Anhydraza zawiera około 0,3 % cynku.
Cynk w anhydrazie węglowej stwierdzili w r.
1940 Keilin i Mann.
Znaczne ilości anhydrazy węglowej zawiera też błona śluzowa żołądka, gdzie prawdopodobnie uczestniczy ona w wytwarzaniu kwasu solnego.
Prócz tego zaczyn ten występuje w krwinkach czerwonych (tu też został po raz pierwszy odkryty w roku 1933 przez Meldruma i Roughtona).
Cynk wchodzi również w skład insuliny i zaczynu urikazy.
Zapotrzebowanie dzienne u człowieka nie jest dobrze znane, ocenia się je na około 10 mg.
FLUOR Fluor jest dość rozpowszechniony w naturze.
Bardzo pouczającą pracę nad oznaczeniem zawartości fluoru w pokarmach ogłosił w r.
1951 badacz radziecki Gabowicz.
Zawartość fluoru w pokarmach jest niewielka
[patrz też: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, aminy biogenne w żywności, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron