You are here: Home > Bez kategorii > Zając w śmietanie

Zając w śmietanie

Składniki:
zając
maślanka
jagody jałowca
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 cebula, seler, marchew, pietruszka
sól
10-15 dkg masła
1 1/2 szklanki młodej, lekko kwaśnej i gęstej Śmietany
czubata łyżeczka mąki

Skruszałego zająca po zdjęciu skóry i oczyszczeniu marynować dwa dni w codziennie zmienianej maślance. Następnie usuną ostrym nożem pokrywające mięso błony. Na potrawę przeznaczyć comber i uda, zaś z wątroby, serca, płuc i ewentualnie żołądka, zrobić pasztet.
Sprawionego zająca natrzeć drobno utłuczonymi jagodami jałowca i zmielonym pieprzem. Natępnie pokryć pokrojonymi w cieniutkie plasterki jarzynami. Tak spreparowany zając powinien poleżeć w chłodnym miejscu przez parę godzin. Po tym czasie jarzyny usunąć, zająca posolić, ułożyć w brytfance i pokryć kawałeczkami świeżego masła. Do brytfanki można również włożyć jeden suszony grzyb. Przykrytą brytfankę wsunąć do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewać „sosem własnym. Gdy mięso upiecze się, polać je śmietaną dokładnie rozmieszaną z mąką. Zając powinien podusić się w śmietanie 15 minut, aby sos nabrał pełni aromatu i odpowiedniej konsystencji. Zająca podzielić na porcje, ułożyć na wygrzanym półmisku i polać sosem. [przypisy: passerotti, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, przechowywanie ryb, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki passerotti przechowywanie ryb w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron