You are here: Home > Bez kategorii > Według GambLea człowiek ważący 70 kg zawiera 46 litrów wody

Według GambLea człowiek ważący 70 kg zawiera 46 litrów wody

Według GambLea człowiek ważący 70 kg zawiera 46 litrów wody, z czego 3 litry przypada na osocze krwi, 14 na płyn międzykomórkowy i 29 na płyn śródkomórkowy.
Tkanki naszego organizmu zawierają dużo wody, która nadaje im kształt i konsystencję.
W tkankach woda jest związana z koloidami komórek.
Mięśnie zawierają około 75 % wody, krew 82 %, nerki 81 %, płuca 78 %, wątroba 74 %, mózg 76, %, śledziona 77 %, kości 46 %.
Przeciętnie spożywamy około 1-1,5 litra płynów dziennie, nieraz więcej, gdyż zapotrzebowanie na wodę wzrasta w czasie upału, podczas pracy fizycznej.
Wchłanianie wody następuje w dwunastnicy, w jelicie cienkim i grubym.
Z jelit woda przenika do krwiobiegu tętniczego, ale najpierw musi przejść przez krążenie wrotne i wątrobę.
Źródłem wody są także pokarmy stałe, które zawierają je bardzo dużo.
Ogórki zawierają 95,4% wody, sałata – 94,7 %, pomidory – 94,3 %, rzodkiewki – 91,8 %, mleko – 87 %, jabłka – 84,6 %, gruszki – 84,4 %, śliwki – 79,6 %, ziemniaki ugotowane – 75,5 %, jajko ugotowane – 73,2, %, ryż gotowany – 72,5 %, wątroba – 71 %, sardynki (konserwy) – 52,3 %, szynka gotowana – 51,3 %.
Trzecim wreszcie źródłem wody są procesy przemiany materii.
Przy spaleniu 1 g tłuszczu powstaje 1,07 g wody, 1 g białka w podobnych warunkach daje 0,396 g wody, 1 g węglowodanów od 0,55 do 0,60 g wody.
Woda jest wydalana przez nerki (mocz), skórę (pot i parowanie), jelita (kał dorosłych zawiera około 75 % wody, kał dzieci 80 – 85 % wody), przez płuca (powietrze wydychane jest nasycone parą wodną), czasem także przez gruczoły mleczne (w okresie karmienia).
Przeszło połowa wydalanej ilości wody zostaje zwykle usunięta z ustroju przez nerki, a z kałem tylko 5 %.
Drogą parowania przez płuca wydalamy 300-500 ml wody, przez skórę około 500 ml.
Pot ludzki zawiera mocznik (w ilości 4-krotnie większej jak w krwi), glukozę (w ilości znacznie mniejszej niż w krwi) oraz Sól kuchenną (0,2-0,5 stężenia w krwi), ponadto pewne ilości wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Utrata 4 soli mineralnych na tej drodze może być znaczna, zwłaszcza chlorku sodu.
W czasie ciężkiej pracy w wysokiej temperaturze, np.
w kopalniach węgla, w ciągu 8 godzin pracy człowiek może wydzielić około 10 litrów potu.
Jeżeli litr potu zawiera około 3 g soli kuchennej, to straty jej będą wielkie i płyny, ustrojowe zostaną pozbawione NaCI.
W razie nadmiernej utraty soli kuchennej zjawia się ogromne osłabienie, skurcze mięśniowe.
Człowiek przeciętnie spożywa w postaci napojów około 1000-1500 ml płynu, z pożywieniem stałym około 1000 ml, spalanie wewnątrzustrojowe dostarcza około 300 ml, co razem daje 2300-2800 ml, tyleż mniej więcej płynów traci nasz organizm z moczem, kałem, potem, przez płuca
[podobne: przypalona patelnia od spodu soda, passerotti, zeaksantyna występowanie ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: passerotti przypalona patelnia od spodu soda zeaksantyna występowanie