You are here: Home > Bez kategorii > W osoczu krwi znajdują się rozmaite globuliny oraz fibrynogen

W osoczu krwi znajdują się rozmaite globuliny oraz fibrynogen

W osoczu krwi znajdują się rozmaite globuliny oraz fibrynogen.
Spośród globulin roślinnych należy wymienić leguminę (groch, soczewica), tuberynę (ziemniaki), edestynę (konopie).
Mięśnie zawierają miozyn i globulinę x.
Globiny wchodzą w skład hemoglobiny, zawierają histydynę.
W przemyśle są używane do wyrobu powolnie działającej insuliny.
Prolaminy są białkami rozpuszczalnymi w alkoholu, występują głównie w zbożach.
Około połowy białka pszenicy stanowi gliadyna należąca do prolamin.
Kukurydza zawiera zeinę, a owies hordeinę – obie należą do prolamin.
Gliadyna (brak lizyny), zeina (mało lizyny i tryptofanu), hordeina (mało lizyny i waliny) należą do tzw.
białek niepełnowartościowych.
Histony są rozpuszczalne w wodzie, bogate w argininę.
Występują w jądrach komórkowych w połączeniu z kwasami nukleinowymi, także w grasicy oraz w globinie wchodzącej w skład hemoglobiny.
Protaminy mają budowę prostą.
Należą tu salmina (plemniki łososi) i klupeina (plemniki śledzia) zawierająca dużo argininy, np.
składająca się z 15 aminokwasów salmina zawiera aż 10 cząsteczek argininy.
Alobuminoidy są to nierozpuszczalne białka zwierzęce, jak keratyny, kolagen i elastyny.
Są to związki szczególnie odporne na działanie czynników szkodliwych, zawarte w tkance łącznej, ścięgnach, więzadłach i tkance kostnej.
Keratyna wchodzi w skład włosów, kolagen w skład ścięgien, więzadeł, kości.
Pod wpływem ogrzewania kolagen przemienia się w smaczną i łatwo strawną żelatynę.
Elastyny wchodzą w skład włókien elastycznych tkanki łącznej (ligamenturn nuchae składa się prawie wyłącznie z tego związku), nie przechodzą w żelatynę pod wpływem gotowania.
Nukleoproteidy należą do białek złożonych, stanowią ważne składniki chromatyny jąder komórkowych.
Zawierają histony, protaminy i kwasy nukleinowe.
Jest rzeczą bardzo interesującą, że wirusy są nukleoproteidami.
Do chromoproteidów należą rozmaite związki z grupy hemu i flawiny.
Najbardziej znanymi chromoproteidami są hemoglobina krwi i czerwień wzrokowa.
Glikbproteidy stanowią połączenia związków białkowych z cukrowcami – należą tu mucyna śliny i soku żołądkowego, owomukoid białka jaj i chondromukoid chrząstek.
Owomukoid nadaje białku jaj jego charakterystyczną ciągliwość.
Fosforoproteiny (niektórzy zaliczają je do białek prostych) zawierają w cząsteczce resztę kwasu fosforowego.
Do grupy tej należą kazeina i witelina z żółtka jaj.
Lipoproteidy są to białka złożone, występujące w surowicy krwi, w tkance mózgowej.
Powstają z połączenia białek z ciałami tłuszczowymi
[patrz też: zeaksantyna występowanie, zając w śmietanie, za deser złożony z trzech kulek lodów ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: za deser złożony z trzech kulek lodów zając w śmietanie zeaksantyna występowanie