You are here: Home > Bez kategorii > W mleku kobiecym zawartość witaminy A waha się od 170 do 400 j

W mleku kobiecym zawartość witaminy A waha się od 170 do 400 j

dziennie, kobieta w drugiej połowie ciąży 6000 j.
m.
, a karmiąca 8000 j.
m.
, dzieci 1-3-letnie 2000 j.
m.
, 4- 6-letnie 2500 j.
m, 7-9-letnie – 3500 j.
m.
, 10-12-letnie 4500j.
m.
W mleku kobiecym zawartość witaminy A waha się od 170 do 400 j.
m.
na litr i przewyższa 1,5-4 razy zawartość tej witaminy w mleku krowim.
Badania wykazują też, że zawartość witaminy A w mleku kobiecym zmniejsza się stopniowo w czasie karmienia.
Wcześniaki potrzebują bardzo wiele witaminy A, gdyż wzrost ich jest szybki, a ponadto wątroba ich zawiera zaledwie 1/12 potrzebnej należnej Ilości witaminy A (cyt.
według Gordona).
Interesujące są spostrzeżenia o możliwości przedawkowania witaminy A.
O przypadkach takich donieśli np.
badacze radzieccy Posławskij i Bogatkina w roku 1948.
Stwierdzili oni 9 przypadków zatrucia po spożyciu wątroby wieloryba (od 50 do 500 g) Być może, objawy chorobowe były spowodowane nadmiarem witaminy A, gdyż wątroba wieloryba zawiera 2700-44000 j.
m.
witaminy A w gramie.
Występowało osłabienie, silne bóle głowy, przekrwienie spojówek i obrzęk twarzy, światłowstręt, powiększenie wątroby i śledziony, mdłości, dźwięczenie w uszach.
Podobne objawy spostrzegano też po spożyciu wątroby niedźwiedzia polarnego.
O hiperwitaminozie A doniósł też Mouriquand.
WITAMINY D W roku 1922 McCollum oddzielił witaminę D od witaminy A.
Witamina D ma ogólny wzór C2sH4aOH, istnieje jednak, co najmniej 10 rozmaitych związków chemicznych o właściwościach biologicznych witaminy D.
Wiele z nich ma jedynie znaczenie teoretyczne, ale dwa: witamina D2 kalcyferol i D3 aktywowany, dehydrocholesterol, ma znaczenie praktyczne dla człowieka.
Istnieją także nieczynne biologicznie prowitaminy D.
Ergosterol pod wpływem promieni pozafiołkowych zamienia się w witaminę D2 poprzez szereg związków pośrednich, które nie są czynne biologicznie, W podobny sposób /7-dehydrocholesterol, będący normalnym składnikiem ludzkiej skóry, pod wpływem promieni pozafiołkowych przechodzi w witaminę Da, obdarzoną silnym działaniem przeciwkrzywiczym.
Witamina Da, znajduje się w wątrobie ryb, w tłuszczu zwierząt, jajach, i jest prawdopodobnie głównym czynnikiem przeciwkrzywiczym w pożywieniu zwierząt i ludzi.
Fale aktywujące mają długość 2300-3050 A najsilniej działają fale długości 2800-3050 A.
Widmo widzialne ma fale długości od 3900 do 7400 A, a więc promienie aktywizujące prowitaminy D2 i Da należą do promieni pozafiołkowych.
Jednostką międzynarodową witaminy D jest 0,025 1g czystego kalcyferolu.
Witamina D występuje w tranie rybim, w wątrobie, żółtkach jaj, mleku.
Masło zawiera zwykle około 80 j
[przypisy: ence pence lublin, gruby benek zabrze, aminy biogenne w żywności ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ence pence lublin gruby benek zabrze