You are here: Home > Bez kategorii > Trufanow udowodnił możliwość otrzymywania witaminy B1 i B2 z drożdży

Trufanow udowodnił możliwość otrzymywania witaminy B1 i B2 z drożdży

Trufanow udowodnił możliwość otrzymywania witaminy B1 i B2 z drożdży, a Macko w r.
1936 wprowadził prosty sposób otrzymywania krystalicznej karotyny z marchwi.
Nauka o witaminach i przemysł witaminowy mogły się rozwijać w ZSRR dzięki poparciu przez Rząd i Partię.
Na początku lat 30 A.
I.
Mikojan stworzył Komisję Witaminową i Radę Witaminową, której sam przewodniczył.
Stworzono też specjalny Instytut Witaminowy związany ze wszystkimi gałęziami przemysłu żywnościowego.
Również i Akademią Nauk ZSRR powołała szereg Wszechzwiązkowych Konferencji Witaminowych w latach 1934, 1939 i 1944.
Badacze radzieccy dokonali jeszcze wielu innych odkryć w tej dziedzinie.
Wspomnę tu tylko o rozdzieleniu witaminy A pa dwie frakcje za pomocą chromatograficznej adsorpcji (Lederer i Rozanowa) – na podstawie tych badań ustalono, że istnieje witamina A1 i A2.
W roku 1939 Piesina Wszechzwiązkowego Instytutu Witaminowego i Trawin z Instytutu Chemiczno-Farmaceutycznego, niezależnie od siebie, dokonali syntezy witaminy B1.
Dzięki tym pracom i rozwojowi rodzimej witaminologii przemysł radziecki w czasie Wielkiej Wojny Narodowej mógł przystosować te zdobycze do potrzeb frontu i zaplecza.
Rozpatrując historię odkrycia witamin możemy z dumą stwierdzić, że badacze polscy i rosyjscy zajmują w tej dziedzinie szczególnie zaszczytną pozycję – nazwiska Nikołaja Łunina i Kazimierza Funka są dziś znane na całym świecie.
PODZIAŁ WITAMIN WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH I W WODZIE We wczesnym okresie badań dzielono witaminy na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach.
Następnie przekonano się, że witamina rozpuszczalna w tłuszczach składa się z wielu związków.
Najpierw oddzielono witaminę A od D, następnie wykryto inne rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (E i K) oraz rozdzielono witaminę A na A1 i A2.
Jeszcze bardziej zróżnicowano frakcję rozpuszczalną w wodzie.
W zespole witaminy B wyosobniono dotychczas ponad 15 związków.
Mimo tych odkryć zasadniczy podział na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie, utrzymuje się ze względów praktycznych.
Poniżej omówimy pokrótce właściwości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
WITAMINY A McCanum i Davies spostrzegli, że młode zwierzęta przestają rosnąć, jeżeli są żywione oczyszczonymi pokarmami, w których nie ma masła lub innych produktów zawierających bliżej nieznany wówczas czynnik rozpuszczalny w tłuszczach.
Dziś wiemy, że związkiem tym jest witamina A, niezbędna nie tylko do wzrostu zwierząt, ale także dla ich zdrowia.
Znamy dwie postacie tej witaminy: A1 i A2, wydaje się, że tylko pierwsza ma znaczenie dla człowieka
[więcej w: aminy biogenne w żywności, przypalona patelnia od spodu soda, ence pence lublin ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ence pence lublin przypalona patelnia od spodu soda