You are here: Home > Bez kategorii > Sterole można wyprowadzić z macierzystego układu

Sterole można wyprowadzić z macierzystego układu

Sterole można wyprowadzić z macierzystego układu, zwanego perhydrocy-klopentenofenantrenem (steranem).
Układ ten jest skondensowanym związkiem rdzeni uwodornionego fenantrenu i cyklopentanu.
Sterole należą do grupy, która ma różne czynności biologiczne.
Należą tu oprócz cholesterolu także kwasy żółciowe, hormony płciowe, hormony kory nadnerczy, witamina D, glikozydy naparstnicy oraz saponiny i niektóre ciała rakotwórcze.
1.
Tłuszcze właściwe są estrami kwasów tłuszczowych z glicerolem.
Estry glicerolu noszą nazwę glicerydów.
Glicerol jest alkoholem trójwartościowym o wzorze: C3H8O3 Drugi składnik tłuszczów właściwych – kwasy tłuszczowe, podobnie jak węglowodany, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, ale zawierają znacznie mniej tlenu niż cukry.
Kwasy tłuszczowe są związkami alifatycznymi i prawie wszystkie mają parzystą liczbę atomów węgla.
Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone i nienasycone.
Kwasy tłuszczowe nasycone o ogólnym wzorze CnH2n02 zawierają dwa razy tyle atomów wodoru, co atomów węgla, w kwasach tłuszczowych nienasyconych liczba atomów wodoru jest mniejsza niż podwójna liczba atomów węgla.
Ogólne wzory nienasyconych kwasów tłuszczowych można przedstawić następująco: CnH2n-202, CnH2n-40a itd.
Kwasy tłuszczowe nienasycone mają podwójne wiązania.
Do kwasów tłuszczowych nasyconych należą: kwas masłowy, kapronowy, kaprylowy i laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy itd.
Do ważniejszych kwasów tłuszczowych nienasyconych zaliczamy kwas oleinowy (1 podwójne wiązanie), linolewy (2 podwójne wiązania), linolenowy (3 podwójne wiązania), arachidonowy (4 podwójne wiązania).
W pokarmach spotykamy ponad 20 różnych kwasów tłuszczowych, jednak większość tłuszczów spotykanych w organizmie składa się z glicerydów kwasu palmitynowego, oleinowego i stearynowego, np.
: glicerol, kwas palmitynowy, trójpalmitynian glicerolu, woda Często istnieje mały dodatek kwasów linolowego i mirystynowego, rzadziej arachidonowego.
Masło zawiera ponad 11 kwasów tłuszczowych, przeważnie nasyconych.
Tłuszcze ryb zawierają jeszcze większą liczbę kwasów tłuszczowych, z których większość ma 3 lub więcej wiązań podwójnych.
Im dłuższy jest łańcuch węglowy, tym bardzie(zmniejsza się lotność i rozpuszczalność w wodzie, a wzrasta punkt topliwości kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe zawierające mniej niż 10 atomów węgla w cząsteczce są lotne, zawierające więcej niż 12 atomów węgla są w wodzie nierozpuszczalne.
Ważne znaczenie dla charakterystyki tłuszczów ma tzw.
liczba jodowa, wskazująca stopień nienasycenia kwasów tłuszczowych w rozmaitych gatunkach tłuszczów
[podobne: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki, zając w śmietanie, zeaksantyna występowanie ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki zając w śmietanie zeaksantyna występowanie