You are here: Home > Bez kategorii > Sos jałowcowy

Sos jałowcowy

Składniki:
25 dkg wędzonki
1 drobno posiekana cebulę
łyżkę stołową ususzonych jagód jałowca
1/2 drobno posiekanej marchwi
1/4 selera
1 szklanka rosołu
3 dkg masła
3 dkg mąki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

Drobno posiekane wędzonkę, cebulę, jagody jałowca, marchew i seler poddusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny przyrumienią się, dodać rosół i gotować na małym ogniu godzinę, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sito. Dodać do sosu winO, posolić do smaku i jeśli sos wydaje się za mało ostry, doprawić do smaku sokiem cytrynowym. Do sosu Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. [podobne: garnek do gotowania na parze ikea, soska konsulting, potrawy do zapiekania w kokilkach ]

Sos jałowcowy ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Można go podawać do pieczeni z dziczyzny, do pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do podawanych na gorąco pasztetów.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: garnek do gotowania na parze ikea potrawy do zapiekania w kokilkach soska konsulting