You are here: Home > Bez kategorii > Sledzi solonych nie nalezy przechowywac w poblizu artykulów silnie chlonacych zapachy

Sledzi solonych nie nalezy przechowywac w poblizu artykulów silnie chlonacych zapachy

Śledzi solonych nie należy przechowywać w pobliżu artykułów silnie chłonących zapachy. Śledzie tłuste trzeba chronić przed promieniami słonecznymi przyspieszającymi jełczenie tłuszczu; temperatura otoczenia nie powinna być niższa od 1°C i wyższa od 16°C. Podobnie i ryby wędzone przechowuje się w suchych, czystych i chłodnych pomieszczeniach o temperaturze 2-10°C. Najtrwalszymi przetworami są konserwy rybne. Ich trwałość jest jednak również zależna od temperatury otoczenia. Podczas procesu sterylizacji nie wszystkie bakterie ulegają zniszczeniu i przy wysokich temperaturach przechowywania mogą rozwinąć swoją działalność, obniżając jednocześnie wartości smakowe i zdrowotne konserwy. Dlatego też należy uważać, aby temperatura otoczenia nie była wyższa od 15°C i niższa od 2°C, wówczas, bowiem konserwy można przechowywać 1-3 lata bez szkody dla ich, jakości. [hasła pokrewne: aminy biogenne w żywności, przechowywanie ryb, passerotti ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności passerotti przechowywanie ryb