You are here: Home > Bez kategorii > Siarka ustroju pochodzi z cystyny i metioniny

Siarka ustroju pochodzi z cystyny i metioniny

Siarka ustroju pochodzi z cystyny i metioniny.
W diecie zawierającej dostateczną ilość białek jest również wystarczająca ilość siarki.
Siarka jest potrzebna do budowy tkanek (zwłaszcza włosów i paznokci), znajdujemy ją także w krwi, w ślinie, w skórze.
Siarka zostaje wchłaniana z soli nieorganicznych (siarczanu sodu, potasu, magnezu) i związków organicznych, które zawierają związki siarkowe niebiałkowe (sulfolipidy i sulfatydy) oraz związki siarkowo- białkowe (cystyna, metionina, glukoprotęiny, kwas chondrcityno-siarkowy chrząstki i ścięgna).
Część siarki organicznej zostaje zużyta do budowy takich związków, jak insulina, glutation, hormony przedniego płata przysadki, melanina itp.
, reszta zostaje wydalona z moczem, jako siarka obojętna.
Znaczna część siarki organicznej zostaje utleniona w wątrobie do nieorganicznych siarczanów, siarczany te łącznie z siarczanami nieorganicznymi wchłoniętymi z jelit przechodzą do krążenia krwi i są wydalane z moczem.
Część nieorganicznych siarczanów łączy się w wątrobie z rozmaitymi pochodnymi fenolu, powstającymi w jelitach podczas bakteryjnego rozkładu białka, i tworzy siarczany etelowe, które są wydalane z moczem.
Poziom siarczanów w krwi może wzrastać w niedrożności odźwiernika i jelit lub w niewydolności nerek.
W zapaleniu nerek stwierdzamy wzrost w krwi indoksylu (siarczan indoksylo-potasowy – norma 0,026-0,095 mg%), tak samo w przewlekłym zapaleniu nerek i w stanach mocznicowych.
Natomiast poziom indoksylu w krwi nie wzrasta w ostrym rozlanym kłębuszkowym zapaleniu nerek.
Pokarmy bogate w siatkę: szynka, chleb, brukselka, orzechy, kakao, zielona kapusta, ser, ryby, cebula, kalafior, jajka, mięso, groch.
Do pokarmów najuboższych w związki siarkowe należą owoce i soki owocowe, rabarbar, jarzyny i soki jarzynowe z wyjątkiem cebuli, kapusty.
ŻELAZO Spośród wszystkich metali ciężkich pierwsze miejsce w gospodarce mineralnej ustroju zajmuje żelazo, Jest ono składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania ustroju ludzkiego.
Ilość żelaza jest oceniana na około 5,5 g, co stanowi 0,005 % ciężaru ciała.
Każda komórka ustroju zawiera niewielką ilość żelaza, które jest potrzebne do oddychania komórkowego.
Żelazo jest materiałem budulcowym hemoglobiny, pobudza czynności szpiku, aktywuje witaminy A, B2 i C.
Bez żelaza niemożliwe byłyby procesy utlenienia i odżywiania.
Niesłychanie ważną rolę gra żelazo w przenoszeniu tlenu z płuc do tkanek.
Jak wiadomo, żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi (około 75-85 % ogólnej ilości żelaza zawartego w ustroju znajduje się w hemoglobinie)
[przypisy: garnek do gotowania na parze ikea, jedzenie po kolonoskopii, gruby benek zabrze ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: garnek do gotowania na parze ikea gruby benek zabrze jedzenie po kolonoskopii