You are here: Home > Bez kategorii > Ryby mrozone nalezy chronic przed promieniami swiatla i powietrza, a szczególnie przed wysoka temperatura

Ryby mrozone nalezy chronic przed promieniami swiatla i powietrza, a szczególnie przed wysoka temperatura

Ryby mrożone należy chronić przed promieniami światła i powietrza, a szczególnie przed wysoką temperaturą. Do ich przechowywania niezbędne są lodówki wyposażone w zamrażalniki komory niskich temperatur. Nie wolno zamrażać ryb raz już rozmrożonych, np. podczas przenoszenia ze sklepu do domu. Następuje, bowiem wówczas wyraźne pogorszenie smaku, konsystencji mięsa i utrata wartościowych soków komórkowych. Ryby rozmrożone należy wstawić w miejsce o temperaturze O°C i dbać o to, aby zostały jak najszybciej skonsumowane. Gotowe potrawy z ryb również nie wymagają minusowych temperatur w czasie przechowywania, ponieważ poddane podczas przyrządzania obróbce cieplnej są trwalsze zahamowaniu uległy procesy enzymatyczne i rozwój bakterii. Wystarczająca będzie do ich przechowywania przez ok. 12 godz. temperatura otoczenia wynosząca 3-10°C. Dłuższe przechowywanie nie jest pożądane ze względów smakowych i zdrowotnych. Oddzielnym zagadnieniem jest prz echowywanie przetworów z ryb. Zostały one już utrwalone w drodze solenia, wędzenia lub sterylizacji, mogą, więc być przechowywane dłużej w wyższych temperaturach. [więcej w: zapiekarnik, passerotti, przechowywanie ryb ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: passerotti przechowywanie ryb zapiekarnik