You are here: Home > Bez kategorii > Ryby gotowane

Ryby gotowane

Ryby gotowane . Gotowanie ryb należy do często stosowanych metod tzw. obróbki termicznej. Gotować można wszystkie gatunki ryb, i to zarówno ryby świeże, jak mrożone i solone. Ryby gotuje się w mocnych wywarach warzywnych z dodatkiem różnych przypraw, co w dużym stopniu łagodzi ich charakterystyczny, nie zawsze przyjemny zapach. Ryby do gotowania należy sprawić i oczyścić według podanych uprzednio wskazówek, z wyjątkiem ryb na niebiesko, których nie pozbawia się łusek. W przypadku ryb gotowanych w całości, razem z głową, trzeba pamiętać o usunięciu podczas sprawiania oczu i skrzeli. Ryby przeznaczone do gotowania wkłada się do wrzącego osolonego wywaru w wysokiej temperaturze następuje szybkie ścięcie się wierzchniej warstwy białka, która chroni przed wypłukaniem odżywczych składników zawartych w tkance mięsnej. Po zagotowaniu należy zmniejszyć dopływ ciepła, utrzymując rybę w stanie powolnego wrzenia. Ryby zamrożone w całości, a t akże filety, należy przed włożeniem do wywaru rozmrozić. Czas gotowania zależy od gatunku ryby i jej wielkości. Niektóre ryby, np. karp, szczupak, lin znacznie zyskują na smaku, jeżeli gotuje się je dłużej (1-1,5 godz.), podczas gdy drobne ryby gotuje się 10-15 min., a większe – ok. 30 min. od momentu zawrzenia. [przypisy: ambit dobrzyniewo, ence pence lublin, naczynia do mikrofali ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo ence pence lublin naczynia do mikrofali ikea