You are here: Home > Bez kategorii > Przyrzadzanie kakao

Przyrzadzanie kakao

Przyrządzanie kakao . 1,5 dkg kakao, 0,5 l mleka, cukier. Kakao wymieszać z cukrem i rozprowadzić niewielką ilością wody lub zimnego mleka. Mleko zagotować, wlać przygotowane kakao, ciągle mieszając, zagotować. Dosłodzić do smaku. Dla podniesienia wartości odżywczej i smakowej napój można wzbogacać dodatkiem żółtek ubitych z cukrem lub zaciągać żółtkami. Można także wkładać do każdej porcji po łyżce ubitej śmietanki lub piany ubitej z cukrem. Kakao podaje się w filiżankach. Najlepszym dodatkiem są ciasta mało słodkie, np. drożdżowe. Napoje z owoców i warzyw Znaczenie owoców i warzyw dla organizmu. Zarówno warzywa, jak i owoce, są niezmiernie ważnymi składnikami codziennego pożywienia dostarczają nie tylko witamin, składników mineralnych i barwników roślinnych (jak karoten, chlorofil), ale również zawierają błonnik, kwasy organiczne, związki pektynowe oraz substancje aromatyczne i olejki eteryczne, Ponadto wprowadzają do poży wienia dużą różnorodność smakową. Dzięki zawartości składników mineralnych (zwłaszcza wapnia i fosforu) warzywa i owoce działają na organizm odkwaszająco. Jest to bardzo ważna ich cecha, gdyż poza warzywami i owocami jedynie mleko oddziałuje w organizmie alkalizująco. W produktach roślinnych występują w większych ilościach następujące witaminy: C, B1, B2, B6, E i A. Witamina A występuje w warzywach i owocach w postaci żółtopomarańczowych barwników zwanych prowitaminą A, czyli karotenem, który dopiero w organizmie jest przekształcany w witaminę A (pod warunkiem, że został dostarczony łącznie z tłuszczem). [więcej w: przechowywanie ryb, aminy biogenne w żywności, passerotti ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności passerotti przechowywanie ryb