You are here: Home > Bez kategorii > Przyrzady i naczynia uzywane do obróbki owoców i warzyw

Przyrzady i naczynia uzywane do obróbki owoców i warzyw

Przyrządy i naczynia używane do obróbki owoców i warzyw. Przy przygotowywaniu potraw z warzyw i owoców dużą rolę odgrywa stosowanie odpowiednich naczyń i przyrządów. Noże używane do obierania i krajania owoców i warzyw muszą być bezwzględnie wykonane ze stali nierdzewnej. Podobnie inne przyrządy, jak tarki, sita, maszynki i naczynia służące do rozdrabniania nie mogą być z miedzi, cynku ani żelaza. Metale te, bowiem niszczą witaminy a głównie witaminę C znajdujące się w warzywach i owocach. Ponadto wchodząc w reakcje chemiczne z zawartymi w surowcu roślinnym substancjami przechodzą do pożywienia, działając szkodliwie na zdrowie konsumenta. Zatem do przerobu warzyw i owoców należy posługiwać się sprzętem wykonanym ze stali nierdzewnej, szkła, porcelany, kamionki lub aluminium oraz naczyniami emaliowanymi. Rodzaj sprzętu używanego przy sporządzaniu napojów zależy od rodzaju wykorzystywanego surowca. I tak, przyrządzając napoje z owoców jagodowych, po przebraniu i umyciu owoców, można wyciskać sok przy użyciu sit włosianych lub perlonowych albo odpowiednich maszynek. Napoje z owoców jagodowych można również wykonywać przy użyciu miksera, który rozbija je na miazgę i wówczas odpada konieczność przecierania. Przy przygotowywaniu napojów z owoców twardych i warzyw korzeniowych (okopowych) braki w wyposażeniu urządzeń zmechanizowanych przysparzają wiele kłopotów. W celu odciśnięcia soku z takich surowców należy je .dokładnie rozdrobnić, ucierając na tarce, a następnie przecedzić przez sito, gazę lub płócienny woreczek. Urządzenia zmechanizowane natomiast znakomicie skracają czas przerobu i oszczędzają pracę powinny więc znajdować się w każdym domu. [przypisy: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, przechowywanie ryb, passerotti ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: passerotti przechowywanie ryb w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron