You are here: Home > Bez kategorii > Przygotowanie pólproduktów

Przygotowanie pólproduktów

Przygotowanie półproduktów. Zależnie od przeznaczenia wykorzystuje się ryby w całości lub podzielone na odpowiednie części. Całe tuszki dużych ryb nadają się do gotowania i pieczenia: ryby drobne, jak płocie, karasie, śledzie, makrele, szproty, sielawy, pstrągi, wykorzystuje się w całości, zwłaszcza do smażenia. Duże ryby w całości gotuje się najczęściej razem z głową. Do pieczenia praktyczniej jest odcinać głowę i wykorzystywać ją do wywaru na zupę, sos lub galaretę. Ryby razem z głową piecze się wówczas, gdy zależy na efektownym ich podaniu. Ryby przeznaczone do duszenia, smażenia, a często i do gotowania, dzieli się po oprawieniu na kawałki, najczęściej na tzw. dzwonka (ostrym nożem przekrawa się ryby w poprzek kręgosłupa na równe kawałki). Przy porcjowaniu ryb dużych, zwłaszcza, jeżeli mają być smażone, praktyczniej jest natomiast zdjąć filety. Układa się wówczas rybę na desce i przytrzymując lewą ręką przecina ostrym nożem grzbiet wzdłuż kręgosłupa, po czym rozcina się rybę skrawając podłużne płaty mięsa. Ości przecina się przy nasadzie. Kręgosłup, ości i głowę można wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę, sos lub galaretę. Skrajane filety należy ułożyć na desce i nożem wyjąc ości. Oczyszczone mięso kraje się i dzieli na porcje, które następnie można gotować, smażyć lub dusić. Jeżeli chce się, aby porcje mięsa zachowały ładny kształt, należy nadciąć skórę w kilku miejscach. [więcej w: desery od najprostszych po wykwintne, u daniela banino, ambit dobrzyniewo ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo desery od najprostszych po wykwintne u daniela banino