You are here: Home > Bez kategorii > Przyczyna zatruc rybami moze byc nie tylko produkt nieswiezy, ale równiez te same drobnoustroje, które powoduja zatrucie miesem

Przyczyna zatruc rybami moze byc nie tylko produkt nieswiezy, ale równiez te same drobnoustroje, które powoduja zatrucie miesem

Przyczyną zatruć rybami może być nie tylko produkt nieświeży, ale również te same drobnoustroje, które powodują zatrucie mięsem. Są to przede wszystkim gronkowce. Zatrucia gronkowcami powodowane są przez konserwy w oleju. Zdarzają się również otrucia swoistymi jadami zawartymi w krwi niektórych ryb (np. węgorza) lub jadami wydzielanymi przez gruczoły skórne (np. minogi). Otrucia te objawiają się najczęściej nieżytem żołądka. Jady te jednak są o tyle mniej niebezpieczne, że ulegają zniszczeniu pod działaniem temperatury 70-100°C. Ponadto jad w krwi węgorza zostaje zniszczony pod wpływem kwasów i zasad. Dlatego przetwory rybne marynowane lub gotowane, oraz ryby wędzone na gorąco są wolne od jadów. Zdarzają się również czasem przypadki uczulenia na niektóre gatunki ryb, objawiające się pokrzywką, wymiotami i biegunkami. [przypisy: zapiekarnik, przechowywanie ryb, garnek do gotowania na parze ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: garnek do gotowania na parze ikea przechowywanie ryb zapiekarnik