You are here: Home > Bez kategorii > Przeciętna, codzienna dieta człowieka dorosłego zawiera około 0,8 mg fluoru, dieta zaś dla dzieci – około 0,4-0,5 mg fluoru.

Przeciętna, codzienna dieta człowieka dorosłego zawiera około 0,8 mg fluoru, dieta zaś dla dzieci – około 0,4-0,5 mg fluoru.

Przeciętna, codzienna dieta człowieka dorosłego zawiera około 0,8 mg fluoru, dieta zaś dla dzieci – około 0,4-0,5 mg fluoru.
Na 1 kg produktu zawierają średnio fluoru: mąka pszenna 0,56 mg, fasola 0,165 mg, ziemniaki 0,141 mg, buraki 0,48 mg, marchew 0,188 mg, cebula 0,38 mg, szpinak 0,435 mg, jabłka 0,10 mg, śliwki 0,011 mg, mięso wołowe 0,55 mg, szpik 1,66 mg, mleko 0,227 mg, masło 0,42 mg, twaróg 0,71 mg, jaja 0,58 mg, żółtko 2,05 mg, białko jaja 0,20 mg.
Znaczniejsze ilości fluoru mają wpływ niekorzystny na organizmy zwierzęce.
McCollum wykazał, że dodanie fluoru do pożywienia zwierząt laboratoryjnych powodowało u nich kruchość zębów i kości.
Prawdopodobnie fluor zakłóca przemianę wapnia i fosforu, jest on też czynnikiem hamującym działanie wielu enzymów (np.
enolazy).
Nadmiar fluoru w wodzie do picia powoduje zmiany w szkliwie zębów.
Jednakże fluor nie zawsze ma działanie szkodliwe na organizm ludzki.
Jak to wykazał Cox i jego współpracownicy, fluor w dużych rozcieńczeniach hamuje rozwój próchnicy zębów.
Szersze omówienie tego zagadnienia znajdzie czytelnik w rozdziale omawiającym odżywianie w chorobach zębów.
W organizmie ludzkim można jeszcze ponadto stwierdzić i inne pierwiastki, jak brom, bor, arsen, glin, molibden, krzem.
Z pierwiastków tych niezbędny dla człowieka jest tylko krzem (do budowy zębów i kości).
Molibden i selen, przenikając do roślin uprawianych na terenach bogatych w te pierwiastki mogą być przyczyną ciężkich zatruć pokarmowych.
E.
WODA Woda stanowi jeden z najważniejszych składników naszego organizmu i jest niezbędna do życia gorszy dla ustroju jest jedynie brak tlenu.
Można żyć długo bez pokarmów stałych, natomiast pozbawienie wody szybko sprowadza śmierć.
Fizjolog niemiecki Rubner dowiódł, że można stracić cały zapas glikogenu bez większej szkody, ale utrata przez organizm 10 % wody jest groźna, a 20 % zwykle pociąga za sobą fatalne skutki.
Długość życia organizmu pozbawionego wody do picia różni się znacznie zależnie od gatunku zwierzęcia.
Mole i węże mogą obyć się dłuższy czas bez wody; wielką odpornością na brak wody odznacza się wielbłąd, większość jednak zwierząt ssących może się obyć bez wody tylko przez krótki czas.
Człowiek może żyć w zwykłych warunkach temperatury i wilgotności powietrza do 18 dni, ale wystawiony na działanie promieni słonecznych w wysokiej temperaturze może umrzeć już w ciągu 2-3 dni.
Jakościowy skład wody ustalił Lavoisier, a ilościowy stosunek wodoru do tlenu podali w roku 1805 Humboldt i Gay Lussac.
Znaczenie wody dla procesu życia znalazło odzwierciedlenie w wypowiedziach rozmaitych uczonych
[hasła pokrewne: soska konsulting, zeaksantyna występowanie, cubana zielonka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: cubana zielonka soska konsulting zeaksantyna występowanie