You are here: Home > Bez kategorii > Przechowywanie ryb, potraw i przetworów rybnych

Przechowywanie ryb, potraw i przetworów rybnych

Przechowywanie ryb, potraw i przetworów rybnych. Ryby należą do nietrwałych surowców spożywczych. Żyją w środowisku wodnym o temperaturze 4-10°C i po wyłowieniu stykają się z krańcowo różnymi warunkami otoczenia. Ponieważ nie są przystosowane do oddychania w powietrzu, szybko usypiają. W śniętych uśpionych rybach przebiegają intensywnie procesy fizykochemiczne pod wpływem działania enzymów i bakterii ich nasilenie spowodowane jest wzrostem temperatury otoczenia. Przemiany te zachodzą dużo szybciej niż w mięsie zwierząt rzeźnych, mięso ryb jest, bowiem bogatsze w enzymy, ma mniej zwartą budowę i dlatego jest szybciej atakowane przez bakterie. Wysoka temperatura i promienie słoneczne przyspieszają procesy powodujące jełczenie tłuszczu i brunatnienie mięsa, które jednocześnie nabiera kwaśnego posmaku. Należy, więc tak przechowywać ryby, aby zabezpieczyć je przed tymi niekorzystnymi zmianami. W przypadku ryb żywych należy przede wszystkim jak najszybciej stworzyć im warunki podobne do środowiska, w którym dotychczas żyły. W warunkach domowych najlepiej przechowywać je w zbiornikach z wodą o temperaturze do 15 st. C, wskazane jest stopniowe wymienianie wody, zawiera ona, bowiem większe ilości tlenu. Ryby śnięte lub zabite przechowuje się w sklepach w pojemnikach, obłożone kruszonym lodem, w temperaturze od 1,5 do 4°C. Podobne warunki należy zapewnić rybom w domu, kładąc je do lodówki w przypadku jej braku wskazane jest obłożenie ryb kostkami lodu, uważając jednak, żeby nie leżały w wodzie z topniejącego lodu. W jednym i drugim przypadku nie powinno się dopuszczać do zamrożenia ryb. [więcej w: zapiekarnik, ambit dobrzyniewo, przypalona patelnia od spodu soda ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo przypalona patelnia od spodu soda zapiekarnik