You are here: Home > Bez kategorii > prowitaminy A

prowitaminy A

W świecie roślinnym istnieją tzw.
prowitaminy A, które należą do grupy barwników roślinnych zwanych karotenoidami.
Gotowa witamina A znajduje się w świecie Zwierzęcym w tranie, wątrobie, maśle, mleku, żółtku jaj.
W czerwcu 1947 Holendrzy Arens i van Dorp uzyskali syntetyczną witaminę A.
Prowitaminą A jest kato ten uzyskany po raz pierwszy przez Wackenradera w r.
1831 z żółtej rzepy i marchwi.
Nazwa karotenu pochodzi też od Marchwi (Daucus carata).
Dalsze badania nad karotyną prowadzili Guzemann (1861), Arnaud (1885-1889), Willstiitter, a zwłaszcza szwajcarski biochemik Karrer.
Przekonano się, że karoten C4OH56 składa się z mieszaniny trzech izomerów: alfa, beta i gamma karotenu.
Budowa karotenowców jest dość złożona, mają one charakter związków silnie nienasyconych (karoten zawiera 11 wiązań podwójnych).
W cząsteczce znajdujemy szereg reszrt Izoprenu oraz ugrupowań nienasyconego ketonu-jononu.
Beta-karoten Z grupy karotenów 4, tj.
alfa-, beta-, gamma-karoten oraz kryptoksantyna, są prowitaminami A.
Największe znaczenie ma beta-karoten.
W barwniku marchwi występuje 80 % beta-karotenu, około 20 % alfa-karotenu i jedynie ślady gamma-karotenu.
Alfa i gamma-karoten mają o połowę mniejszą aktywność w tworzeniu witaminy A niż beta-karoten, Karoten znajduje się w świecie roślinnym: bogate w karoten są zielone części roślin (karoten towarzyszy chlorofilom), owoce, części podziemne roślin, jak np.
korzenie i bulwy, prawie wcale nie zawierają karotenu.
Prowitaminy A znajdują się w marchwi, szpinaku, zielonej sałacie, pomidorach, dość dużo karotenu zawierają suszone owoce dyni, borówki, żółta kukurydza (biała kukurydza nie zawiera karotenu).
W miarę starzenia się ustrój traci zdolność przetwarzania karotenu w witaminę A, co prawdopodobnie zależy od zmniejszonej wydolności wątroby.
Witamina A odgrywa ważną I rolę w organizmie Sprzyja ona zdolności regeneracyjnej komórek, ochrania nabłonek zarówno skóry, jak i błon śluzowych.
W niedoborze witaminy A występują charakterystyczne zmiany w narządzie wzroku.
Japoński Okulista Inouye, jako jeden z pierwszych, opisał ciężkie przypadki rozmiękczenia rogówki i zeskórnienia spojówek.
Choroby te występowały w głębi kraju, gdzie ludność odżywiała się głównie pokarmem roślinnym, natomiast nie zdarzały się w miejscowościach nadmorskich, gdzie w skład pożywienia wchodziły ryby.
W kseroftalmii występują zmiany w spojówkach i rogówce, światła gruczołów oraz przewodów łzowych ulegają zatkaniu masami keratynowymi, pojawia się nacieczenie, zakażenie i owrzodzenie rogówki, zmniejsza się liczba komórek kubkowych
[więcej w: cubana zielonka, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, finezja kraśnik ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: cubana zielonka finezja kraśnik w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz