You are here: Home > Bez kategorii > Postepowanie z rybami mrozonymi

Postepowanie z rybami mrozonymi

Postępowanie z rybami mrożonymi. W postaci mrożonek sprzedaje się najczęściej ryby morskie, chociaż, zwłaszcza w okresie zimy, dość często można zaopatrzyć się również w mrożone ryby słodkowodne. Ryba zamrożona W stanie świeżym zachowuje cechy świeżego produktu. Warunkiem koniecznym do zachowania należytych cech smakowych i walorów odżywczych ryb mrożonych jest umiejętne ich rozmrożenie. Istnieją dwie metody rozmrażania ryb: rozmrażanie w zimnej wodzie, rozmrażanie suche. W wodzie rozmraża się mrożonki z ryb w całości. Po opłukaniu wkłada się je do naczynia z zimną wodą i pozostawia w chłodnym pomieszczeniu, aż do zupełnego rozmarznięcia. Podczas rozmrażania w wodzie ryba traci, zawsze pewne ilości składników mineralnych, które przechodzą do wody. Można temu zapobiec dodając sól kuchenną w proporcji ok. 10 dag na 1 l wody. Czas rozmrażania w wodzie zależny jest od wielkości ryb i stopnia zamrożenia i waha się w granica eh 2-4 godz. Gwałtowne rozmrażanie nie jest pożądane, może przyczynić się do szybszego psucia się ryby. Dlatego nie należy wkładać ryb mrożonych do gorącej wody. Rozmrażanie suche stosuje się natomiast w przypadku ryb zamrożonych w postaci filetów. Proces ten powinien przebiegać w niskiej temperaturze. Najlepiej filety ułożyć na misce lub talerzu i umieścić w dolnej części lodówki. Rozmrożonej ryby nie można powtórnie zamrażać, ani przetrzymywać, lecz natychmiast po rozmrożeniu należy poddać je dalszemu przerobowi. [więcej w: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, za deser złożony z trzech kulek lodów, sorbinian potasu rakotwórczy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: sorbinian potasu rakotwórczy w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron za deser złożony z trzech kulek lodów