You are here: Home > Bez kategorii > Poradnik domowego pieczenia ciast.

Poradnik domowego pieczenia ciast.

Pieczenie ciasta w domu przyprawia wiele osób o gęsią skórkę. Jeśli nie miałeś wcześniej doświadczenia z pieczeniem w piekarniku, najważniejszą zasadą będzie kurczowe trzymanie się przepisu, oraz częste konsultacje z bardziej doświadczonymi osobami. Na pierwsze ciasto warto wybrać prosty przepis – szarlotka będzie łatwiejsza do wykonania niż ciasto drożdżowe. Istnieją uniwersalne zasady, dzięki którym pieczenie stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.

Zabawa w cukiernika wymaga od ciebie doskonałego zorganizowania pracy. Po przeczytaniu przepisu, zorientuj się, czy masz w domu wszystko, co niezbędne do jego wykonania. Jeśli zabraknie ci składnika podczas mieszania ciasta, będziesz musiał myć ręce i przebierać się, aby udać się do sklepu. Jeszcze gorzej, jeśli zapomnisz o jakimś składniku po upieczeniu ciasta – będzie się nadawało wtedy tylko do wyrzucenia. Przygodę z pieczeniem zaczynamy od prostych ciast, przechodząc stopniowo do coraz trudniejszych w wykonaniu wypieków.

Do udanych wypieków niezbędna jest dokładna waga. Na odmierzanie składników na oko będziesz mógł sobie pozwolić dopiero po nabraniu doświadczenia. Równie ważne co dokładne proporcje, będzie mieszanie składników w odpowiedniej kolejności. Mąka do ciasta powinna być przesiana – ciastko nabierze objętości.

W żadnym wypadku nie należy wkładać ciasta do zimnego piekarnika. Gwarantuje to powstanie zakalca. Piekarnik w większości przypadków nagrzewamy do dwustu stopni, z wyjątkiem bez i ciasta drożdżowego. Ważne jest zachowanie stałej temperatury – takiej, jaką podano w przepisie na ciasto. Jeśli otworzysz piekarnik w czasie pieczenia, ciasto „przeziębi się” i opadnie, bądź stanie się twarde i zakalcowate. Każdy rodzaj ciasta ma być pieczony w odpowiedniej temperaturze. Aby ją dokładnie ustawić, warto korzystać z funkcji termostatu. Najmniejszym grzechem podczas pieczenia ciast jest przypalenie góry. Możesz ją obciąć i następnie polać ciasto polewą – będzie równie piękne i smaczne, co ciasto nie przypalone. [przypisy: przypalona patelnia od spodu soda, finezja kraśnik, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: finezja kraśnik przypalona patelnia od spodu soda w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz