You are here: Home > Bez kategorii > Pod wpływem kwasów mineralnych lub fermentu amylazy z glikogenu tworzą się dekstryny

Pod wpływem kwasów mineralnych lub fermentu amylazy z glikogenu tworzą się dekstryny

Pod wpływem kwasów mineralnych lub fermentu amylazy z glikogenu tworzą się dekstryny, maltoza i w końcowym okresie glukoza.
Glikogen znajduje się głównie w wątrobie i mięśniach, a także w niewielkich ilościach w śledzionie, płucach, nerkach, łożysku, w białych ciałkach krwi.
Jakkolwiek pospolicie zwiemy glikogen skrobią zwierzęcą, to jednak może on występować i w świecie roślinnym (drożdże, algi, grzyby).
W ustroju człowieka i zwierząt glikogen powstaje w wątrobie i mięśniach z cukrów prostych, w czasie hydrolizy dostarcza glukozy: (C6Hl005)n +nH20-7IlC6H120S Celuloza (błonnik) stanowi główny składnik ścian komórek roślinnych.
Zaczyny trawienne człowieka nie rozkładają celulozy, nie ma, więc ona znaczenia, jako czynnik odżywczy natomiast łącznie z hemicelulozą bierze udział w tworzeniu mas kałowych i pobudzaniu normalnych ruchów jelit.
Pokarm nasz powinien, więc zawierać także pewną ilość błonnika i hemicelulozy i nie zawsze jest właściwe usuwanie tych składników w czasie przygotowywania jedzenia w kuchni.
W stanach zaparcia pożądane jest podawanie otrąb, zielonych jarzyn, owoców, produktów z pełnego ziarna, fig w celu pobudzenia perystaltyki jelit.
Otręby zawierają około 10 % błonnika, figi suszone 5,8 %, śliwki suszone 1,6 %, truskawki 1,2 %, marchew 1,1 %, natomiast biały chleb pszenny zaledwie 0,3 %.
Hemicelulozy są związkami występującymi w roślinach, składają się z cukrów prostych i kwasów uranowych.
Przedstawicielem ich jest np.
ksylan.
Bardzo rozpowszechnionymi związkami w świecie roślinnym są pektyny.
W czasie hydrolizy dostarczaj: arabinozy, galaktozy, kwasu octowego i galakturonowego oraz alkoholu metylowego, pektyny zawierają też sole wapniowo- magnezowe.
Pektyny występują w burakach, marchwi, w owocach (porzeczki), w skórce pomarańcz, cytryn.
Tworzą roztwory koloidalne w postaci galaret, co ma duże znaczenie w przetwórstwie owocowym.
Pektyny z wodą daj ą żele, które są podstawą galaret owocowych.
B.
TŁUSZCZE I LIPIDY (TŁUSZCZOWCE) Tłuszczowce występuj ą w świecie roślinnym i zwierzęcym i stanowią ważną grupę związków organicznych.
Tłuszczowce zawierają kwasy tłuszczowe estroWo powiązane z jedno lub wielowartościowymi alkoholami, zawierają ponadto jeszcze inne składniki, jak np.
zasady azotowe, kwas fosforowy, cukry.
Tłuszczowce dzielimy zwykle na dwie duże grupy: 1) tłuszczowce proste – tłuszcze właściwe – w skład ich wchodzą kwasy tłuszczowe i alkohole; należą tu tłuszcze właściwe i woski; 2) tłuszczowce złożone, zawierające prócz alkoholu i kwasów tłuszczowych także i inne związki; do grupy tej zaliczamy fosfolipidy i cerebrozydy; Związkami spokrewnionymi z tłuszczowcami są sterole, wysokocząsteczkowe drugorzędowe alkohole, zawierające grupę OH przy węglu trzecim, dwie grupy metylowe przy węglu dziesiątym i trzynastym oraz łańcuch boczny przy węglu siedemnastym, łańcuch ten ma różną budowę w różnych sterolach
[patrz też: naczynia do mikrofali ikea, zeaksantyna występowanie, ambit dobrzyniewo ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo naczynia do mikrofali ikea zeaksantyna występowanie