You are here: Home > Bez kategorii > Pierogi

Pierogi

Pierogi wywodzą się prawdopodobnie z dawnej kuchni słowiańskiej. Ich ogromna popularność przetrwała do dziś, zarówno w kuchni wiejskiej jak i miejskiej.

Pierogi są tanie i łatwe do przyrządzania. Można je podawać zaraz po ugotowaniu, lub ostudzić i przysmażyć. W obu wersjach są pyszne, dlatego też zawsze przyrządza się je w większej ilości żeby podać na obiad świeżo ugotowane, a na kolację odsmażone.

Ciasto na pierogi
Zagnieść na stolnicy ciasto z 35 dkg mąki, szczypty soli i 1 jajka. Dolewać po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto dość wolne i wyrobione tak, aby nie lepiły się do rąk i stolnicy. Ciasto pozielić na 4 części, z których kolejno każdą dość cienko rozwałkować. Z ciasta wyciąć szklanką lub kieliszkiem do wina krążki o średnicy ok. 6 cm. Na każdy krążek nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia, po czym krążek złożyć na pół, silnie zaciskając brzegi, aby pieróg nie otworzył się w czasie gotowania. Samo formowanie pierogów wymaga odrobinę wprawy, ponieważ pierogi powinny być zgrabne, dobrze wypełnione i tuż przy brzegu dobrze zlepione. [patrz też: gruby benek zabrze, u daniela banino, jedzenie w proszku fortuniada ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gruby benek zabrze jedzenie w proszku fortuniada u daniela banino