You are here: Home > Bez kategorii > Pierogi na słodko

Pierogi na słodko

1) Słodkie pierogi z serem
Stanowią typowo polski, pożywny deser, o czym należy pamiętać przygotowując menu obiadu.
Ciasto przygotowuje się nieco inaczej niż na pozostałe pierogi bo z 1/2 kg mąki, 4 dkg masła, 1 jajka, 1 żôłtka, około 0,5 szklanki letniej wody i szczypty soli.
Nadzienie: 40 dkg przetartego sera tłustego białego utrzeć z 6—8 dkg cukru. Do masy serowej dodać 1 łyżkę drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej oraz 5 dkg małych rodzynek. Ugotowane pierogi polać suto masłem i oddzielnie podać gęstą i lekko kwaśną Śmietanę. Te pierogi nie nadają się do odsmażenia.

2) Pierogi z owocami lub powidłami
Pierogi można przygotować z czarnymi jagodami, wiśniami, czereśniami, pokrojonymi w cząstki jabłkami lub bardzo gęstymi powidłami. Ciasto szykuje się jak do pierogów ruskich. Z wiśni i czereśni należy usunąć pestki. Owoce należy wymieszać z łyżką przesianej przez sitko bułki tartej i łyżką cukru. Pierogi polewa się masłem pierogów i oddzielnie podaje się cukier i Śmietanę. [więcej w: gruby benek zabrze, u daniela banino, jedzenie w proszku fortuniada ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gruby benek zabrze jedzenie w proszku fortuniada u daniela banino