You are here: Home > Bez kategorii > Pieczone kuropatwy i przepiórki

Pieczone kuropatwy i przepiórki

Pieczone kuropatwy i przepiórki należą do wykwintnych, lecz niestety rzadkich dań. Przyrządzić je można na wiele sposobów.

Składniki:
kuropatwy lub przepiórki
płatki słoniny
listki szałwii
łyżeczka masła

Dokładnie oskubane, wypatroszone, umyte i osuszone kuropatwy (przepiórki) posolić wewnątrz i zewnątrz, po czym każdego ptaka oddzielnie owinąć cieniutkimi płatkami słoniny i obwiązać nicią bawełnianą. Do wnętrza każdej kuropatwy włożyć listki szałwii. Tak przygotowane kuropatwy piec na rożnie lub w piekarniku. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu łyżeczką roztopionego masła. Upieczone kuropatwy, po zdjęciu nici, ułożyć na ciepłych grzankach z lekko przyrumienionego w maśle jasnego chleba. Sos, który wytworzył się w czasie pieczenia, rozprowadzamy 2 łyżkami rosołu i polewamy nim ułożone na gzankach ptaszki. „Koszulkę” z apetycznie przyrumienionej słoniny można na kuropatwach pozostawić, jest bowiem bardzo smaczna. [podobne: garnek do gotowania na parze ikea, soska konsulting, ence pence lublin ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ence pence lublin garnek do gotowania na parze ikea soska konsulting