You are here: Home > Bez kategorii > Perfekcyjne wypieki.

Perfekcyjne wypieki.

Wyrób ciast i ciastek w domu to chyba najtrudniejsze zadanie, przed którym może być postawiona pani domu. Zakalec to prawdziwa zmora pierwszych wypieków, ale dzięki naszemu poradnikowi, pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze. Dzięki nim będziesz mogła (lub mógł) spędzać mniej czasu na pieczeniu, a więcej na jedzeniu wyrobów cukierniczych.

Na początek zajrzyj do przepisu i zrób zakupy – jeśli zapomnisz dodać chociaż jednego składnika, ciasto po upieczeniu pójdzie do kosza. Z tego powodu o wiele łatwiej gotować zwykłe potrawy, ponieważ możesz skorygować smak nawet na talerzu.

Ciasto ma zwykle dokładnie podane proporcje. Doświadczona pani domu może pozwolić sobie na pieczenie na oko, jednak osoba bez doświadczenia w tej dziedzinie powinna zaprzyjaźnić się z wagą. Przepisy opisują także wszystkie czynności w odpowiedniej kolejności. W przypadku niektórych ciast ma to duże znaczenie, dlatego improwizacje nie są wskazane. Ważną sprawą jest przygotowanie blachy przed pieczeniem. W przypadku różnych rodzajów ciasta trzeba tę sprawę rozwiązać na różne sposoby – zawsze zgodnie z przepisem.

Ciasta nie wkładamy do zimnego piekarnika – ponieważ bardzo szybko opadnie. Warto używać funkcji szybkiego nagrzewania. Dzięki niej piekarnik będzie gorący w kilka minut. Ciasto drożdżowe należy wkładać do piekarnika ciepłego, ale nie gorącego. Przyjacielem w piekarniku jest zegar pokazujący temperaturę – najlepiej elektroniczny. Dzięki termostatowi możemy stale regulować ciepło, tak, aby nasze ciasto piekło się w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej piec ciasto w piekarniku elektrycznym – w takim urządzeniu ciepło rozkłada się w odpowiedni sposób. Większość piekarników gazowych grzeje jedynie od dołu – przez co ciasto od spodu będzie spalone, a w środku surowe.

W czasie pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika – spowoduje to duży spadek temperatury w jego wnętrzu. Ciasto należy oglądać jedynie przez szybę piekarnika. Oświetlenie wewnątrz pomoże ci zgadnąć, czy ciasto jest już gotowe. [przypisy: passerotti, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, przechowywanie ryb, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki passerotti przechowywanie ryb w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron