You are here: Home > Bez kategorii > Pączki warszawskie

Pączki warszawskie

Dokładnie przyrządzone według tego przepisu paczki są lepsze od najbardziej wybornych pączków cukierniczych. Niestety przepis nie jest tani i nie dla młodych gospodyń stawiających dopiero pierwsze kroki w sztuce kulinarnej.

Smażenie pączków zajmuje dużo czasu dlatego najlepiej jest rozpocząć ich przyrządzanie we wczesnych godzinach popołudniowych. Zacząć należy od przyrządzenia zaczynu.

Zaczyn:
6 dkg drożdży
10 dkg mąki
łyżka cukru
mleko (około 1/3 szklanki)

Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn odpowiednio wyrośnie, dodać 40 dkg mąki, utarte z 8 dkg cukru 8 żółtek, ok. 1/4 1 letniej słodkiej Śmietanki, utłuczoną i przesianą przez gęste sitko wanilię (pół laski), 15 dkg roztopionego letniego masła, 1/3 łyżeczki soli oraz kieliszek spirytusu. Można też dodać odrobinę otartej na najdrobniejszej tarce skórki cytrynowej.
Ciasto wyrobić starannie ręką, tak aby nie odstawało od rąk i miski. Gdy zacznie ponownie rosnąć, nabrać łyżką porcje po ok. 4 dkg i formować w ręku małe krążki. W środek każdego krążka nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulkę i kłaść zlepieniem na dół na oprószonej mąką ściereczce.
Uformowane pączki przykryć czystą ściereczką. Gdy niemal dwukrotnie wyrosną, delikatnie zmieść pędzelkiem mąkę i smażyć je partiami w nagrzanym silnie smalcu, tak aby nie stykając się, pływały w tłuszczu. Aby zapobiec zbytniemu przyrumienieniu się pączków, do wrzącego smalcu można włożyć 2—3 plasterki surowego ziemniaka lub dolewać od czasu do czasu 1—2 łyżki wody.
Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić je ostrożnie. Upieczone, wyjąć, osączyć z tłuszczu i ciepłe jeszcze suto oprószyć cukrem pudrem, aromatyzowanym utłuczoną i przesianą wanilią. Letnie pączki można polukrować lukrem, a wilgotny lukier posypać najdrobniej posiekaną, usmażoną w cukrze skórką pomarańczową.

Klasycznym nadzieniem pączków jest dobrze konfitura z róży zmieszana ze zmielonymi migdałami. Na podaną proporcję ciasta należy przygotować nadzienie z 15 dkg lekko podgrzanej utartej konfitury różanej i 8 dkg zmielonych migdałów. [podobne: czubryca czerwona zastosowanie, desery od najprostszych po wykwintne, za deser złożony z trzech kulek lodów ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czubryca czerwona zastosowanie desery od najprostszych po wykwintne za deser złożony z trzech kulek lodów