You are here: Home > Bez kategorii > Objawy te pozwalają odróżnić mocznicę hipochloremiczną od mocznicy prawdziwej

Objawy te pozwalają odróżnić mocznicę hipochloremiczną od mocznicy prawdziwej

Objawy te pozwalają odróżnić mocznicę hipochloremiczną od mocznicy prawdziwej, występującej wskutek niewydolności i uszkodzenia nerek.
Pierwsze objawy stwierdzamy po obniżeniu poziomu chloru o 20%, jak to wykazały doświadczenia Jerzego Glassa.
Badacz ten wykazał, że śmierć u psów następowała po odciągnięciu im za pomocą przepłukiwań żołądka około 45 % całkowitego zasobu chloru, w krwi następował wówczas gwałtowny przyrost reszty azotowej.
Reszta azotowa wzrasta silnie wskutek toksycznego rozkładu białka tkanek.
Według zapatrywań niektórych autorów chlor chroni białko ustrojowe przed rozpadem, dlatego poleca się wstrzykiwanie soli kuchennej w oparzeniach skóry i po uszkodzeniu tkanek promieniami Roentgena.
Zaburzenia w wydzielaniu nerek występują dopiero w posuniętej hipochloremii.
Leczenie tych stanów jest proste i polega na podawaniu soli kuchennej.
Jeśli musimy działać szybko, wstrzykujemy dożylnie roztwory 10-20 % chlorku sodu (5-10 g NaCI, w ciężkich przypadkach nawet do 40).
Jeśli pośpiech nie jest konieczny, stosujemy wlewania podskórne fizjologicznego roztworu soli kuchennej.
Oprócz podawania soli kuchennej i płynów w leczeniu mocznicy hipochloremicznej mogą być pomocne wstrzykiwania wyciągów wątroby lub kory nadnerczy.
Hiperchloremia, czyli wzmożony poziom chloru w krwi, zdarza się niekiedy w zapaleniu nerek, w nadciśnieniu samorodnym, w zatkaniu dróg moczowych (kamica, powiększenie gruczołu krokowego).
Wzrost poziomu chlorków w osoczu, spadek ilości potasu z tendencją do alkalozy opisano w zespole Cushinga.
Chlor jest zawarty głównie w mleku i potrawach mięsnych, w owocach i jarzynach jest mało chloru.
Głównym źródłem chloru jest dla nas sól kuchenna, jej podaż dobowa powinna wynosić 8-10 g dziennie.
Nadmierne solenie potraw jest szkodliwe, gdyż powoduje zatrzymanie wody w organizmie i usposabia do obrzęków, obarcza nerki i układ krążenia, hamuje ustępowanie stanów zapalnych.
W moczu tracimy dziennie około 3 g potasu i taka ilość powinna być dostarczona w pożywieniu.
Niedobór tego pierwiastka zdarza się rzadko, gdyż wszystkie rośliny, a także i chleb, zawierają stosunkowo duże ilości potasu.
Dlatego nie łatwo jest ułożyć odpowiednią dietę w chorobie Addisona, w której należy ograniczyć dowóz soli potasu (podstawą diety w chorobie Addisona jest ryż, cukier, masło, margaryna, jarzyny gotowane w dużej ilości wody).
SIARKA Siarka jest ważnym składnikiem pożywienia i występuje w wielu związkach o wielkim znaczeniu fizjologicznym (insulina, witamina B1, hormony przedniego płata przysadki, kwas taurocholowy żółci, glutation, cysteina, metionina)
[patrz też: zapiekarnik, przypalona patelnia od spodu soda, ambit dobrzyniewo ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo przypalona patelnia od spodu soda zapiekarnik