You are here: Home > Bez kategorii > Niektóre ryby odznaczaja sie ostrym

Niektóre ryby odznaczaja sie ostrym

Niektóre ryby odznaczają się ostrym, nieprzyjemnym zapachem, który można usunąć okładając całe tuszki lub skrajane filety pokrajanymi warzywami (marchew, cebula, pietruszka, selery, pory), posypując je przyprawami smakowymi o silnym aromacie (liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, czasem roztarty z solą lub pokrajany w plasterki czosnek) lub skrapiając sokiem z cytryny albo winnym octem. Przygotowaną w taki sposób rybę pozostawia się w chłodnym miejscu na 1-1,5 godz. Z filetów można zdjąć skórę; należy wtedy położyć filet skórą na desce i przytrzymując lewą ręką, delikatnie ostrym nożem podcinać mięso, oddzielając od skóry. Postępuje się tak z rybą przeznaczoną na potrawę mieloną. Potrawy mielone można przyrządzać z jednego lub z kilku gatunków ryb dobre wyniki daje łączenie ryb morskich ze słodkowodnymi. Masę rybną otrzymuje się, mieląc mięso ryb w maszynce lub siekając nożem. [hasła pokrewne: transkrypcje nagrań, przepisy kulinarne, Kuchnie Gdańsk ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnie Gdańsk przepisy kulinarne transkrypcje nagrań