You are here: Home > Bez kategorii > Niedobór witaminy A wywołuje zmiany w spojówkach oka

Niedobór witaminy A wywołuje zmiany w spojówkach oka

Niedobór witaminy A wywołuje zmiany w spojówkach oka, rogówce, w błonie śluzowej tchawicy, oskrzeli, miedniczek nerkowych, moczowodów, macicy.
Niektórzy autorzy przypuszczają, że brak witaminy A wpływa na częstość występowania i ciężki przebieg zapalenia płuc, zwłaszcza, u dzieci.
Złuszczanie się nabłonków w drogach żółciowych i mocz-owych doprowadza do kamicy.
Podawanie witaminy A ma zapobiegać usposobieniu do nieżytów oskrzeli.
W razie braku witaminy A występują zmiany w nabłonku śluzówki oskrzeli i w ich nabłonku migawkowym.
Zmniejsza się także wydzielanie soku żołądkowego, czynność gruczołów łojowych, potowych i łzowych.
Przekonano się też, że witamina A ma związek z odpornością ogólną.
Wskutek osłabienia spoistości nabłonka skóry i śluzówek bakterie mogą wnikać bez większej przeszkody do ustroju.
Także nadmierne rogowacenie mieszków włosowych (keratosis pilaris) ma zależeć od braku witaminy A.
Największą ilość witaminy A zawiera wątroba, siatkówka oka i tkanka tłuszczowa.
Szczególnie ważną rolę w przemianie witaminy A musi odgrywać wątroba, która według T.
Moorea zawiera przeciętnie 30 00.
0 j.
m.
witaminy A, zwłaszcza w komórkach Kupfera.
W przypadku awitaminozy komórki te tracą swoje zapasy witaminy A ostatnie, natomiast w razie napływu witaminy A do wątroby pierwsze uzupełniają swoje braki.
Do wchłaniania karotenu z przewodu pokarmowego konieczna jest obecność tłuszczów.
Umiarkowana ilość tłuszczów w diecie znacznie ułatwia wchłanianie karotenów oraz w mniejszym stopniu witaminy A.
Do wchłaniania karotenów konieczna jest także żółć.
Niedostateczne wchłanianie karotenów i witaminy A spostrzegamy w schorzeniach biegunkowych, w chorobach trzustki, w ciężkich nieżytach żołądkowo-jelitowych, w żółtaczce mechanicznej.
Dobrym źródłem witaminy A jest tran i masło, zawierające ponadto witaminę p.
Stwierdzono, że witamina D działa prawidłowo jedynie łącznie z witaminą A.
Źródłem witaminy A lub karotenów są także: żółtko jaj, marchew, szpinak, zielona sałata, selery, pomidory, brukselka, masło zjełczałe nie zawiera witaminy A.
Witamina A wrażliwa jest na utlenianie.
Śmietanka zawiera dużo witaminy A, ale ubity z niej krem zawiera jedynie ślady tej witaminy, która utlenia się ( stykając się z powietrzem podczas ubij ani a śmietanki.
Naczynia żelazne i miedziane również powodują rozkład witaminy A, dlatego do gotowania mleka najlepiej używać naczyń alumimowych.
W 100 g pokarmów znajduje się witaminy A w j.
m.
: Tran – 200000 Mleko (przeciętnie) – 115 Liście szczawiu – 13250 Śliwki – 1400 Marchew młoda -2100 Szpinak – 17500 Pomidory dojrzałe – 1050 Żółtko jaj – 2100 Sok z pomarańcz – 45 Zielona sałata – 2800 Kartofle – 28 Wątroba cielęca – 5100 (według McLestera) Mężczyzna dorosły wagi 70 kg lub kobieta 56 kg potrzebuje średnio 5000 j.
m
[hasła pokrewne: garnek do gotowania na parze ikea, zapiekarnik, gruby benek zabrze ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: garnek do gotowania na parze ikea gruby benek zabrze zapiekarnik