You are here: Home > Bez kategorii > Nadzienia do pierogów

Nadzienia do pierogów

1) Pierogi ruskie
1/2 kg ugotowanych ziemniaków z 15 dkg białego sera przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodać 1 małe jajko, drobno posiekaną i usmażoną na złoty kolor średnią cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Uformowane pierogi ugotować w garnku, w dużej ilości posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować je jeszcze na małym ogniu przez minut, po czym wyjąć cedzakową łyżką i dobrze osączone położyć na półmisek.
Jest to reguła obowiązująca przy przyrządzaniu wszystkich pierogów.
Pierogi ruskie polewa się albo masłem, albo słoniną (ze skwarkami). Oddzielnie można podać gęstą, lekko kwaśną Śmietanę.

2) Pierogi z farszem ze słodkiej lub kwaśnej kapusty.
80 dkg słodkiej lub kwaśniej kapusty obgotować w posolonej wodzie, drobno posiekać i udusić do miękkości na maśle z drobno posiekaną i wcześniej zrumienioną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Do kapusty można dodać kilka ugotowanych grzybów suszonych i nieco wywaru, po czym smażyć przez chwilę, aby nadzienie było odpowiednio gęste.
Pierogi z kapusty słodkiej polewa się gorącym, lecz nie zrumienionym masłem, zaś z kwaśnej słoniną i skwarkami.

3) Pierogi z serem
Ok. 40 dkg dobrze tłustego białego sera przetrzeć przez druciane sitko, utrzeć z 1 jajkiem i posolić. Nadzienie pęcznieje w czasie gotowania, więc nie dawać go zbyt wiele. Podawać natychmiast po ugotowaniu, obficie polane masłem. Oddzielnie można podać Śmietanę. Pierogi z serem nie nadają się do odgrzewania.  

4) Pierogi z mięsem
40 dkg gotowanego mięsa (rosołowego) zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawić lekko przyrumienioną na maśle średnią, drobno posiekaną cebulą, pieprzem i solą. Gdyby nadzienie było za suche, można dodać 1 żółtko. Pierogi z mięsem można polać się przeważnie stopioną słoniną ze skwarkami lub masłem z przyrumienioną bułką tartą. Bardzo dobrze smakują również odsmażane.

5) Pierogi z kaszą gryczaną
Jest to godna uwagi i bardzo smaczna ludowa wersja pierogów. [więcej w: gruby benek zabrze, u daniela banino, jedzenie w proszku fortuniada ]
1 szklankę kaszy gryczanej wypiec na sypko I dodać posiekaną cebulę uduszoną na maśle. Posolić i popieprzyć do smaku. Do nadzienia można dodać 10 dkg białego sera. Pierogi z kaszą gryczaną podaje się polane masłem lub słoniną ze skwarkami. Można też do nich podać kwaśną Śmietaną.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gruby benek zabrze jedzenie w proszku fortuniada u daniela banino