You are here: Home > Bez kategorii > Mleko jest, więc ubogie w witaminę D

Mleko jest, więc ubogie w witaminę D

m.
na 100 g; wątroba wołowa 45 j.
m.
; cielęca 10 j.
m.
; świńska 44 j.
m.
; żółtka jaj 45 j.
m.
; mleko rynkowe zwykle tylko 2 j.
m.
w 100 ml.
Mleko jest, więc ubogie w witaminę D, ponieważ jednak mleko jest jednym z najlepszych źródeł wapnia i fosforu wzbogacenie go w witaminę D stanowi ważne zagadnienie, zwłaszcza, że przemiana tych pierwiastków jest ściśle uzależniona od obecności witaminy D.
Do wzbogacenia mleka krowiego w witaminę D można używać rozmaitych sposobów: 1) naświetlać promieniami pozafiołkowymi krowy; 2) dodawać przetwory witaminy D do udojonego mleka; 3) naświetlać promieniami pozafiołkowymi świeże mleko (tłuszcz mleka zawiera sterole potrzebne do aktywacji za pomocą naświetlania); 4) podawania witaminy D krowom.
Najtrudniej jest zwiększyć zawartość witaminy D w mleku za pomocą ostatniego sposobu.
Podobnie trudno jest zwiększyć zawartość witaminy D u kobiet karmiących, podając im doustnie przetwory witaminy D.
Zapotrzebowanie na witaminę D jest najmniejsze, jeżeli stosunek Ca : P wynosi 1,2 : 1.
Po zwiększeniu się tego stosunku zapotrzebowanie na witaminę D wzrasta.
Dzienne zapotrzebowanie u dzieci wynosi średnio około 400 j.
m.
, u dzieci urodzonych przedwcześnie, u kobiet karmiących – około 800 j.
m.
Dzieci karmione piersią wymagają I zwykle mniejszego uzupełniania witaminy D niż dzieci karmione sztucznie.
Zwłaszcza wyraźnie uwidocznia się to, jeśli matki karmiące przebywają na słońcu.
Rola witaminy D jest złożona i jeszcze niezupełnie dokładnie poznana.
Wiemy dziś, że witamina D wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach.
McCance i Windowson w r.
1944 stwierdzili, że kwas fitynowy łącząc się z wapniem na nierozpuszczalne związki utrudnia jego wchłanianie.
Płatki owsiane, zawierające dużo kwasu fitynowego, mogą, więc być czynnikiem sprzyjającym powstaniu krzywicy, jeśli w pokarmie nie ma dostatecznej ilości wapnia.
Krzywica może, więc rozwinąć się wskutek braku witaminy D, ale również i wskutek upośledzenia wchłaniania wapnia.
Witamina D wpływa również na wzrost młodych organizmów, ale największe znaczenie ma jej działanie w procesach wapnienia w nasadach rosnących kości.
W posuniętej krzywicy stwierdza się nie tylko brak osadzania się wapnia w kościach, ale nawet demineralizację kości już utworzonych.
Wydaje się, że witamina D3 jest skuteczniejsza w leczeniu krzywicy niż kalcyferol (witamina D2).
Witamina D Witamina D1 jest mieszaniną lumisterolu i kalcyferolu, witamina D 4 jest to uczynniony 22-dwuhydro ergosterol – związki te nie mają większego praktycznego znaczenia klinicznego.
Krzywica Jeszcze w roku 1822 Jędrzej Śniadecki jasno wyraził pogląd, że działa nie promieni słonecznych zapobiega wystąpieniu krzywicy
[podobne: zapiekarnik, aminy biogenne w żywności, przechowywanie ryb ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności przechowywanie ryb zapiekarnik