You are here: Home > Bez kategorii > Metionina – dostarcza siarki i grup – CH3

Metionina – dostarcza siarki i grup – CH3

Metionina – dostarcza siarki i grup – CH3.
Lizyna – niezbędna do wzrostu.
Leucyna, izoleucyna, treopina i walina spełniają czynności jeszcze nieznane.
Jak wynika li powyższych badań, największe stężenie spośród aminokwasów w mięśniach wykazuje lizyna.
Mięśnie wołu, cielęcia, jagnięcia, świni, kur, śledzi, raków i żab mają podobny skład aminokwasowy.
Główna różnica pomiędzy składem mięśni wołu a składem jego narządów wewnętrznych polega na niższej zawartości lizyny, a wyższej cystyny.
Mózg jest bogatszy w histydynę niż inne narządy, mózg, wątroba i nerki zawierają więcej fenyloalaniny i tryptofanu niż mięśnie.
Mózg, wątroba i nerki mają podobny skład aminokwasów.
Ogólnie można podzielić białka na pełnowartościowe, które zawierają wszystkie niezbędne do zachowania wzrostu i zdrowia aminokwasy (należy tu np.
kazeina mleka, glicynina soi), częściowo niekompletne, które pozwalają utrzymać życie, ale nie zapobiegają zahamowaniu wzrostu (gliadyna pszenicy, hordeina jęczmienia), niepełnowartościowe (zeina kukurydzy, żelatyna tkanki łącznej).
Organizm nasz powinien otrzymywać aminokwasy głównie z białek pełnowartościowych – są to przeważnie białka pochodzenia zwierzęcego.
Białka pochodzenia roślinnego są bardzo często niepełnowartościowe.
Białka zbóż są ubogie w lizynę i tryptofan, białka fasoli i grochu zawierają mało cysteiny, niepełnowartościowe jest też białko kukurydzy zeina.
Białka soi są pełnowartościowe, podobnie i białka ziemniaka (tuberyna, której jest jednak bardzo mało).
Dużą wartość biologiczną mają też białka ryżu, białka białej kukurydzy mają większą wartość niż odmiany żółtej.
Z badaczy polskich interesujące badanie nad wartością biologiczną białek zbóż i nasion strączkowych przeprowadził A.
Szczygieł.
Autor wykonywał doświadczenia na szczurach i dowiódł, że białka żyta, pszenicy, gryki, jęczmienia i grochu wystarczały, aby zwierzęta te utrzymać przy życiu.
Im bardziej różnorodne było białko roślinne, tym lepszy był wzrost i rozwój zwierząt, jednak rozmnażanie zawsze było upośledzone.
Dodatek kazeiny polepszał znacznie wzrost zwierząt.
W pożywieniu naszym należy jednak, używać i białek niekompletnych, zwłaszcza, jeśli będziemy jednocześnie podawać pewną ilość białek pełnowartościowych.
Należy tak dobierać rozmaite białka niekompletne, aby w sumie dopełniały się nawzajem i dostarczały wszystkich niezbędnych aminokwasów.
I tak np.
żelatyna bogata w lizynę jest dobrym dopełnieniem potraw ze zbóż, które są ubogie w ten aminokwas.
Dobrze dopełniają się też białka mleka i zbóż
[przypisy: ambit dobrzyniewo, cubana zielonka, zapiekarnik ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo cubana zielonka zapiekarnik