You are here: Home > Bez kategorii > Kurczak po polsku

Kurczak po polsku

Chcąc przyrządzić smaczne danie należy wybrać młodego, średniej wielkości kurczaka. 1 kurczak starczy dla 2 osób.

Kurczaka umyć dokładnie (szczególnie wewnątrz) w zimnej wodzie, osuszyć czystą ściereczką, posolić i napełnić farszem. Otwór zaszyć i kurczak upiec.

Nadzienie: 1 czerstwą bułkę namoczyć w zimnym mleku i dobrze odcisnąć. 5 dkg masła utrzeć z 1 żółtkiem na puszysty krem, dodać bułkę, łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki (można też dodać łyżeczkę posiekanego kopru). Wymieszać dokładnie, posolić i połączyć delikatnie z pianą ubitą z 1 białka. Gdyby farsz okazał się za rzadki, można dodać odrobinę bułki tartej.

Kurczaka kupuje się najczęściej bez wątróbki. Gdyby jednak trafił się kurczak z wątróbką, wówczas surową, posiekaną na miazgę wątróbkę można utrzeć z masłem i żółtkiem.

W czasie pieczenia kurczaka należy obficie polewać masłem, potem własnym sosem. Upieczonego, przekrojonego wzdłuż na pół kurczaka, skropić na półmisku sosem, który wytworzył się w czasie pieczenia. Resztę sosu podać w sosjerce. [przypisy: garnek do gotowania na parze ikea, soska konsulting, ence pence lublin ]

Klasycznym dodatkiem do kurczaka jest mizeria lub sałata, które przyprawia się śmietaną, oraz młode ziemniaki z masłem i koprem.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ence pence lublin garnek do gotowania na parze ikea soska konsulting