You are here: Home > Bez kategorii > Kuchnia dworska

Kuchnia dworska

Świetność plskiego księcego, a od roku 1025 dworu moga irytować biskupa, towała jej potęga polityana i militarna.
Również i na dzień kuchnia na gonnym dworze króla Bolesława Chrcbrego była bogata. obfita i urozmaicona, a jak ze ăw Galla Anonima wynika — sw*a. polska: „Dwór zaś swój tak porządnie i tak okazale uazytnywał, Że każdego dnia kazał zastawiać 40 stołÓw nić liaąc pomniejszy&; nigdy jednak wydawał na to nic cudzego, lecz ivszystko z własnych zasobów. Miał i łowców ze wszystkich niemal ludów. którzy, każdy na swój sposób, Ówytali wszdkie rodzaje ptactwa i zwierzyny; z tyó zaś aworonogÓw. jak i z ptactwa, do jego stohl z każdego ganmku.
Ibrahim Jakub, żydowski rodem z Hiszpanii, w swych podray, w r. 966, również Polskę. Opisał nie tylko bogactwa kraju, ale również stwierdza, że za panowania Mieszka I (ok. 960—992 r.) Polska była najlepiej zorganizowanym z państw zachodniosłowiańskich. Przewid*y książę w 966 r. Órzścijaństwo z Czech, chroniąc w sposób kraj przed zalewem kleru niemidiego. Posiadał równia w Niemaed wśrĆKl możnych panów. jak i na dworze cesarzowejwdowy Teofino, księżniczki bizantyjskiej. Syn Mieszka l, Bolesław Chrobry, któy wspaniale ugościł Ottona III, przebywał aas jakiś jako zakładnik na dworze Ottona I, się więc przypatrzyć wzorom. które wówaas uchodzły za szayt wykwintu.
Dodajmy, że syn Bolesława Chrobrego, Mieszko II, ożeniony z córką palatyna lotaryńskiege Ezona będącą zarazem siosa•zenicą Ottona III, był władcą o wielkiej i ogólnie podziwianej kulturze, władającym biegle łaciną i greką. Tak Świetne i rozległe powinowactwa nie mogły zapewne pozostaĆ bez wpływu i na dworską kuchnię. Ale porzuĆmy te wysokie progi i powr6Ćmy do kuchni rdzennie polskiej, której potrawy cieszyły się powszechną popularnością, byky bowiem dziedzictwem wielowiekowej, aprobowanej przez polskie podniebienia tradycji. Jadano je zarÓwno w chłopskich chatach, jak i rezydencjach możnych panów w rÓŻnych bardziej lub mniej wyszukanych wariantach. Nie zapomnijmy bowiem, Że jeszcze w XV W. chłopi koronni byli na ogół zamożni, posiadali sporo bydła, a nawet i konie. Zdarzyło się również, Że zamożny kmieć pożyaał szlachcicowi pieniądze. Stopniowo jednak IOS chłopów pogarszał się, zwłaszcza za panowania Sasów, by w połowie XVIII w. zmieniĆ się w nędzną wegetację. A i ubogiej, szlachcie powodzao się wówczas niewiele lepiej.
Cofiijmy się jednak 0 parę wieków wstecz i zaglądnijmy do plskiej spiżarni bogatego kmiecia lub niebiednego, bo dobrze gospodarującego, chociażby na jednej wiosce, szlachcica. Jak wiadomo, zasobność spiżarni zależy w niemal równej mierze od zamożności i pracowitości gospodarza, jak od zapobiegliwości gospodyni, ponieważ zarÓwno dworek jak i gospodarstwo chłopa były przez dłuie wieki gospodarao samowystaraalne. [hasła pokrewne: meble kuchenne wrocław, blog o gotowaniu i kuchniach, Blog Kulinarny ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Blog Kulinarny blog o gotowaniu i kuchniach meble kuchenne wrocław