You are here: Home > Bez kategorii > Krupnik ,,staropolski”

Krupnik ,,staropolski”

Krupnik „staropolski . 1 szklanka miodu, l szklanka wrzątku, pół laski wanilii, kawałek cynamonu, 3-4 goździki, utarta skórka z cytryny, 0,5 l spirytusu Miód z wodą i dodatkami zagotować, odstawić, dolać spirytus, -wymieszać (czynność tę wykonywać z dala od ognia). Bardzo gorący podawać w kieliszkach. Likier jajeczno-czekoladowy 5 żółtek, 1 całe jajo, 1 szklanka mleka, pół tabliczki twardej czekolady, 15 dkg cukru, 0,25 l koniaku Żółtka i całe jajo utrzeć z cukrem (naczynie powinno stać na garnku z wrzącą wodą). Do utartej zbielałej masy wlewać stopniowo gorące mleko z rozpuszczoną w nim czekoladą. Ciągle ucierać, aż masa zacznie gęstnieć. Do zagęszczonej masy wlewać kroplami koniak, ciągle mieszając. Podawać likier gorący w szklaneczkach lub kieliszkach. [hasła pokrewne: aminy biogenne w żywności, desery od najprostszych po wykwintne, garnek do gotowania na parze ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności desery od najprostszych po wykwintne garnek do gotowania na parze ikea