You are here: Home > Bez kategorii > Krupnik polski

Krupnik polski

Składniki:
1/2 kg wołowiny
1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych zalewamy
2 1 wody
włoszczyzna bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz 1 cebula)
4 małe suszone grzyby
12—15 dkg kaszy jęczmiennej „perłowej”
łyżka masła
3 ziemniaki
natka pietruszki

Wołowinę i kości zalać wodą, gotować godzinę na małym ogniu. Dodać włoszczyznę i grzyby. Gdy mięso zmięknie, rosół przelać przez sitko. Mięso pokroić w kostkę, jarzyny i grzyby w cienkie paseczki.
Odlać 1/2 1 ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotować w nim kaszę. Gdy kasza się rozgotuje, dodać łyżkę masła i ucierać kaszę przez chwilę drewnianą łyżką, aby zbielała.
Ugotowaną kaszę połączyć z pozostałym rosołem, dodać pokrojone w kostkę ziemni i znowu garnek postawić na ogniu. Po 15—20 minutach ziemniaki będą ugotowane. Dodać do krupniku pokrojone mięso, grzyby i jarzyny, zupę posolić do smaku i przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Krupnik można też ugotować na kościach wieprzowych, wtedy wołowinę zastępujemy wieprzowiną lub 25 dkg chudego wędzonego boczku. [podobne: Kuchnia Polska, nowoczesne meble kuchenne, meble kuchenne na wymiar ]
Krupnik jest zupą nie tylko bardzo smaczną, ale też bardzo pożywną. Jeśli ziemniaki podamy oddzielnie i okrasimy je przysmażoną w maśle cebulą, krupnik może stanowić kompletne danie obiadowe.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnia Polska meble kuchenne na wymiar nowoczesne meble kuchenne