You are here: Home > Bez kategorii > Kołduny litewskie

Kołduny litewskie

Kołduny litewskie czyli smakowite pierożki mięsne to ślad wielowiekowego braterstwa polsko-litewskiego.

Składniki na farsz:
25 dkg polędwicy wołowej
25 dkg oczyszczonego z żył i błon wołowego łoju nerkowego
pieprz, sól, majeranek
cebula

Polędwicę z łojem posiekać najdrobniej na zwilżonej zimną wodą desce. Łój i polędwicę można również posiekać oddzielnie i naStępnie obie masy dobrze wymieszaĆ. Farsz posolić do smaku, przyprawić pieprzem i majerankiem, dodać 1 utartą na miazgę uprzednio krótko zagotowaną w rosole cebulę.

Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
1—2 jajka
1/4 szklanki letniej wody
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto należy bardzo starannie wyrobić, powinno być niezbyt twarde i elastyczne. Z rozwałkowanego cienko ciasta wyciąć kieliszkiem do wina kółka. Na wycięte kółka położyć farsz i formować małe pierożki, silnie je brzegami zlepiając, bo farsz w czasie gotowania napęcznieje i puści sok.

Kołduny wrzucać do gotującego się rosołu wołowego. Po 10 minutach gotowania, gdy wszystkie wypłyną na wierzch, są gotowe. Podawać je w rosole, na głębokich talerzach. Małe kołduny najlepiej wkładać do ust w całości, aby nie stracić ani kropli smakowitego, aromatycznego wywaru. [hasła pokrewne: jedzenie po kolonoskopii, zając w śmietanie, naczynia do mikrofali ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jedzenie po kolonoskopii naczynia do mikrofali ikea zając w śmietanie