You are here: Home > Bez kategorii > Kiełbasa w sosie piwnym

Kiełbasa w sosie piwnym

Kiełbasa w sosie to zarazem prosta i smaczna potrawa. Jeżeli poda się do kiełbasy puree z ziemniaków może wystarczyć na kompletne danie obiadowe.

Składniki
l kg kiełbasy białej lub lekko podwędzonej (np. kiełbasy serdelowej)
butelka jasnego piwa
0,5 l wody
2 spore cebule
zasmażka: 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki
2 łyżki octu winnego (lub soku cytrynowego do smaku)
łyżka cukru
sól

Kiełbasę zalać piwem oraz wodą. Dodać posiekane cebule, gotować pod przykryciem 20 minut. Wywar przetrzeć przez sitko i połączyć zasmażką. Do sosu dodać ocet winny, cukier i sól. Można również dodać łyżeczkę maggi. Sos zagotować i włożyć do niego pokrojoną na skośne kawałki kiełbasę.
W sosie piwnym można podać również parówki, których nie gotuje się w sosie, tylko podgrzewa. [przypisy: garnek do gotowania na parze ikea, soska konsulting, ence pence lublin ]

Kiełbasę można również podać w pikantnym sosie cebulowym lub pomidorowym.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ence pence lublin garnek do gotowania na parze ikea soska konsulting