You are here: Home > Bez kategorii > Kasza krakowska

Kasza krakowska

Kasza krakowska to bardzo drobna kasza uzyskana z odpowiednio zmielonej gryki. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki, która wolała ją od uchodzącego za luksus ryżu. Kaszę krakowską można przyrządzać na wiele sposobów, zarówno na słono i na słodko. W obydwu wersjach jest wyśmienita.

Kasza krakowska wypiekana
2 szklanki kaszy dokładnie wymieszać z surowym jajkiem, następnie rozsypać na stolnicy i wysuszyć, uważając, aby ziarnka się nie zlepiły. 3 szklanki osolonej wody zagotować z łyżką dkg masła, do wrzątku wsypać kaszę, zamieszać, i wypiec 4 minuty w piekarniku w przykrytym garnku. Gdy do wrzątku, przed wsypaniem kaszy, doda się 2 łyżki posiekanego kopru, kaska nabierze delikatnego koperkowego aromatu. Kaszę można też zalać wywarem z suszonych grzybów. Kasza krakowska znakomicie zastępuje ryż.

Kasza krakowska z rodzynkami
1/4 1 kaszy krakowskiej zatartej jajem i dobrze wysuszonej zalać 1/2 1 wrzącego mleka z dodatkiem 6 dkg masła i 1/2 laski wanilii. Przez chwilę kaszę gotować na małym ogniu, nie mieszając. Gdy zgęstnieje, wypiekać ją w przykrytym garnku, przez 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Kasza nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszę po wypieczeniu ochłodzić, usuwając wanilię. Utrzeć 4 żółtka z 15 dkg cukru, dodać w czasie ucierania otartą na tarce skórkę cytrynową. Utarte żółtka dokładnie połączyć z ochłodzoną kaszką, dodać 10—15 dkg rodzynek, a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek. [podobne: passerotti, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, przechowywanie ryb, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]
Tak przygotowaną kaszę przełożyć do wysmarowanego masłem rondla i ponownie wypiekać w gorącym piekarniku przez około 40 minut. Wypieczoną kaszę przełożyć na okrągły półmisek, oprószyć cukrem pudrem i podać na deser, ozdobioną konfiturą z wiśni. Sok wiśniowy można podać oddzielnie. Kasza krakowska smakuje doskonale na gorąco i na zimno.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki passerotti przechowywanie ryb w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron