You are here: Home > Bez kategorii > Kasza gryczana

Kasza gryczana

Jest to najwyżej ceniona kasza, charakteryzująca się z pełnym smakiem i aromatem. Można ją podawać do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów pieczeniowych. Szczególnie ceniona jest kasza gryczana „palona o ciemnej barwie i bardziej wyrazistym smaku.

Kasza gryczana wypiekana na sypko

W rondlu rozgrzać 5 dkg smalcu i wsypać szklankę (1/4 1) kaszy gryczanej „palonej. Prażyć tak długo, aż ziarenka nasycą się tłuszczem i lekko zrumienią, w trakcie prażenia kaszę od czasu do czasu mieszać. Kaszę zalać osolonym do smaku wrzątkiem (1 1/4 szklanki), rondel postawić na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, przykryty rondel wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut. W ten sposób przyrządzona kasza będzie idealnie sypka. Można też, zamiast wody, zalać kaszę wywarem z suszonych grzybów. [hasła pokrewne: zeaksantyna występowanie, aminy biogenne w żywności, zapiekarnik ]

Kasza gryczana odsmażona

2 szklanki kaszy gryczanej zalać 1 1/2 1 wrzącej, osolonej wody i gotować tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Garnek nakryć pokrywką i wstawić do średnio gorącego piekarnika na 45—50 minut. Gorącą kaszę wyłożyć na czystą, zwilżoną zimną wodą stolnicę i rozsmarować nożem na grubość jednego palca. Stolnicę postawić w chłodnym miejscu, aby kasza stężała. Następnego dnia kaszę pokroić w kostkę i odsmażyć na smalcu lub maśle. Taka kasza to prawdziwie staropolski dodatek do pieczonego mięsa z sosem pieczeniowym oraz grzybowym.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności zapiekarnik zeaksantyna występowanie