You are here: Home > Bez kategorii > Karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie . Sprawioną rybę umyć, odciąć płetwy, wykrajać oczy i skrzela. Umyte warzywa, obrać, opłukać, zalać wodą w wanience do ryby, osolić, dodać szczyptę cukru, pieprzu i liść laurowy. Po 10 min. gotowania włożyć rybę i gotować ok. 1 godz. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć z wkładką z wywaru, ułożyć na półmisku. Zalać gorącym sosem przygotowanym następująco: rozpuścić w rondelku masło z miodem, dodać utarty na tarce piernik, lekko podrumienić, rozprowadzić wywarem z ryby, gotować ok. 5 min. Dodać sparzone, obrane i drobno pokrajane migdały, umyte i przebrane rodzynki oraz wcisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Karp w szarym sosie jest tradycyjną potrawą wigilijną. Karp z pietruszką po angielsku Rybę przygotować i ugotować jak wyżej. Wyłożyć ją na półmisek i zalać sosem przygotowanym następująco stopić masło bez rumienienia, wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną nacią pietruszki ( 3 łyżki), przyprawić do smaku solą i cukrem. Rybę oblaną sosem obłożyć ziemniakami z wody. Półmisek udekorować ozdobnie pokrajaną marchwią i zielonymi listkami pora. Podawać z surówkami lub sałatkami. [przypisy: jedzenie po kolonoskopii, przypalona patelnia od spodu soda, przechowywanie ryb ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jedzenie po kolonoskopii przechowywanie ryb przypalona patelnia od spodu soda