You are here: Home > Bez kategorii > Jeden mg tego oczyszczonego produktu wystarczał do uratowania ginącego z powodu beri

Jeden mg tego oczyszczonego produktu wystarczał do uratowania ginącego z powodu beri

Jeden mg tego oczyszczonego produktu wystarczał do uratowania ginącego z powodu beri-beri gołębia.
Produkt otrzymany przez Funka zawierał już stężony roztwór witaminy B1.
W roku 1935 niemiecki badacz Windaus i holenderski Jansen otrzymali krystaliczną witaminę B1.
W ciągu następnych lat dokonano w dziedzinie witamin szeregu niezwykle interesujących odkryć.
Badacz węgierski Szent-Gyorgyi wyodrębnił z kapusty i nadnerczy, a następnie z papryki kwas heksuronowy (C6Hs06) i w roku 1932 wykazał, że związek ten jest poszukiwanym ud dawna środkiem przeciwgnilcowym.
W roku 1913 McCollum i Davis dowiedli, że istnieje witamina nierozpuszczalna w tłuszczu, niezbędna do prawidłowego wzrostu, a w r.
1922 pierwszy z tych badaczy wykazał, że witamina rozpuszczalna w tłuszczu nie jest związkiem jednorodnym.
W ten sposób witaminę rozpuszczalną w tłuszczu rozdzielono na witaminy A i D.
W latach 1930-1945 odkryto i zbadano fizyko-chemicznie prawie wszystkie znane nam dziś witaminy.
Nauka o witaminach nabrała w tym okresie niesłychanej doniosłości, a odkrycia w tej dziedzinie pozwoliły biologom wniknąć głębiej w zawiłe procesy życiowe, lekarzom zaś otworzyły nowe horyzonty.
W rozwoju pięknej i niezwykle płodnej dla medycyny nauki o witaminach niepoślednią rolę odegrali też i uczeni radzieccy.
W wytężonej pracy nad witaminami szczególnie zasłużyli się prof.
Paladin, prof.
Czerkies i Szatiornikow, A.
Czerkiies w pięknych swych pracach wykazał wpływ rodzaju pokarmu na stopień rozwoju awitaminozy, dowiódł, że sam pokarm bez witamin jest swego rodzaju trucizną.
Idee swe Czerkies rozwinął w teorii o alitoksynach.
Szkoła Paladina zajmowała się badaniami przemiany mineralnej w doświadczalnych awitaminozach.
Szatiornikow postawił sobie za cel badanie rozpowszechnienia witamin w pożywieniu ludzi i zwierząt.
W pracowniach tego badacza ustalono wiele metod ilościowego określania witamin.
Dzięki udoskonaleniu techniki badania zawartości witamin rozwijały się następnie w ZSRR prace badawcze nad rodzimymi źródłami witamin.
Szczególnie wielki zakres objęły te prace, gdy wysunięto zagadnienie odżywiania zbiorowego.
W związku z tym powstała sieć Instytutów Żywienia Społecznego, gdzie prace nad witaminami zajęły należne im miejsce.
Na ,,pierwszej naradzie witaminowej w r.
1933 .
w Instytucie Odżywiania w Moskwie w rezolucji podkreślono dążenie do skierowania tej dziedziny badań rzeczywiście na drogę służenia szerokim masom.
W czasie badań jagód i Owoców wykryto tak bogate źródła witaminy C, jak czarne porzeczki i owoce głogu.
Szepilewskaja opracowała technikę przygotowywania wyciągu z igliwia choiny, 90 pozwoliło na produkcję fabrykatów zawierających witaminę C
[hasła pokrewne: zając w śmietanie, zapiekarnik, naczynia do mikrofali ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: naczynia do mikrofali ikea zając w śmietanie zapiekarnik