You are here: Home > Bez kategorii > Gołabki

Gołabki

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przyprawia się je różnie, ale zasada jest jedna: farsz zawija się w liście kapusty. Gołąbki można przygotować w nieco większej ilości, bowiem odgrzane w garnku lub odsmażone na maśle są bardzo smaczne.

Główkę kapusty, po wydrążeniu kaczana, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 20 minut. Gdy kapusta ostygnie, podzielić ją na poszczególne listki. Cztery listki wierzchnie odłożyć, aby wyłożyć nimi rondel.

Gołąbki z ryżem i grzybami
Ugotować w dużej ilości osolonej wody prawie do miękkości 25 dkg ryżu, spłukać zimną wodą. Na sitku osączyć 5 dkg suszonych grzybów, ugotować je i drobno posiekać. Wywar zachować. 2 średnie cebule drobno posiekać i poddusić w 5 dkg masła. Wymienione składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać 1 jajko, aby gołąbki były bardziej Ścisłe.
Na każdy liść kapusty nałożyć farsz. Brzegi liścia założyć na farsz i gołąbek ciasno zwinąć. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty, zalać posolonym wywarem z grzybów I uzupełnić wrzątkiem, tak aby gołąbki były przykryte. Garnek przykryć i gołąbki wypiec w piekarniku.
Najsmaczniejsze gołąbki są zrobione poprzedniego dnia, odgrzane w tym samym garnku odgrzane (w piekarniku) i odsmażone w maśle. Gołąbki z grzybami i ryżem niektórzy podają jako danie wigilijne.

Gołąbki z ryżem i mięsem [więcej w: gruby benek zabrze, u daniela banino, jedzenie w proszku fortuniada ]
Ugotować w dużej ilości osolonej wody prawie do miękkości 25 dkg ryżu, spłukać zimną wodą. 25 dkg gotowanej wieprzowiny zmielić i dodać do ryżu z 1 uduszoną w 6 dkg masła cebulą i 1 jajkiem. zamiast wieprzowiny można dodać do ryżu 25 dkg zmielonej kiełbasy lub pokrojonej szynki.
Dalej postępować jak w poprzednim przepisie.

Wypieczone gołąbki można odsmażyć na maśle. Można do nich podać sos grzybowy lub sos pomidorowy.

Gołąbki na sposób wiejski
Dawniej, szczególnie na wsi, używano do przyrządzania gołąbków kapusty kiszonej w całych głowach. Dziś kiszona w całości kapusta jest niezmiernie rzadko spotykana, dlatego wiejskie gołąbki zawija się w liście kapusty cukrowej.

1 kg surowych, obranych ziemniaków utrzeć na drobnej tarce. Gdy ziemniaki puszczą sok, odlać go. Do ziemniaków dodać uduszone na smalcu 2 drobno pokrojone cebule, 5 dkg surowej kaszy krakowskiej oraz sól i pieprz do smaku. Farsz wymieszać, nałożyć na liście kapusty, zawinąć i gołąbki ciasno ułożyć w garnku. Zalać osoloną wodą, gotować na małym ogniu przez 15 minut, po czym wypiec w piekarniku. Następnego dnia odsmażyć na maśle. Ta ludowa, bardzo tania wersja gołąbków jest niezwykle smaczna.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gruby benek zabrze jedzenie w proszku fortuniada u daniela banino