You are here: Home > Bez kategorii > Flaczki

Flaczki

Przyrządzenie flaczków jest bardzo czasochłonne, ale dobrze przyrządzone są wielkim przysmakiem i warto, choć kilka razy w roku, przyrządzić je samemu. Doświadczone gospodynie zalecają ugotować flaki na dzień przed ich przyrządzeniem, wtedy są najlepsze.

Składniki:
1,5 kg oparzonych i oczyszczonych flaków wołowych
sól
łyżka masła
jarzyny: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 Średniego selera
2 pory
5 dkg masła i 4 dkg
cebula
przyprawy korzenne: 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, szczypta utartej gałki muszkatołowej, zmielonego pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki, mały listek laurowy i 2—3 czubate łyżeczki majeranku

Flaczki najlepiej jest kupić u rzeźnika. W domu flaki dokładnie oskrobać nożem, posypać solą i wyszorować ostrą szczoteczką oraz dokładnie poodcinać poczerniałe koniuszki. Po kilkakrotnym wymyciu w zimnej wodzie zalać je wrzątkiem i gotować 5 minut, następnie wodę odlać. Flaczki ponownie zalać wrzątkiem lub uprzednio ugotowanym rosołem, gotować na małym ogniu 4 godziny. Wyparowany rosół stale uzupełniać wrzątkiem. Flaczki po ugotowaniu powinny być na tyle miękkie, aby można je było rozetrzeć w palcach. Ugotowane flaki pokroić na paseczki, cienko jak makaron, i wrzucić do wywaru, którego powinno być nie mniej niż 1,5 1.
W rondlu udusić w małej ilości wody z dodatkiem masła pokrojone na drobne słupki jarzyny i na talarki pory. Gdy woda odparuje, a jarzyny będą miękkie, dodać je do flaczków.
Przyrządzić zasmażkę z masła i mąki oraz drobno posiekanej cebuli. Najpierw dusić w maśle cebulę, a gdy nabierze koloru, dodać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić dokładnie rosołem z flaczków i wlać do rondla z flaczkami.
Flaczki zaromatyzować przyprawami korzennymi. Posolić flaczki i gotować je na małym ogniu przez 20 minut, tak aby aromaty przypraw rozwinęły i połączyły się. Gotowe flaczki powinny mieć konsystencję zawiesistej zupy. [hasła pokrewne: Aranżacje kuchenne Warszawa, montaż smt, lista przemysłowych wózków widłowych ]

Do flaczków najczęściej podaje się pulpety. Dobrze smakują również obłożone plastrami kiszki kaszanej lub podane z knedlami z ziemniaków.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Aranżacje kuchenne Warszawa lista przemysłowych wózków widłowych montaż smt